Facebook-tilalom az osztrák közszolgálati médiánál

2013. október 07. 16:23

Az osztrák médiahatóság egyik szerve ismét megtiltotta az osztrák közszolgálati médiának (ORF), hogy a Facebookon jelen legyen.

2013. október 07. 16:23
Paál Vince, Nyakas Levente
Médiatudományi Intézet Blog

„Az osztrák szövetségi kommunikációs szenátus, az osztrák médiahatóság (KommAustria) szerve ismét megtiltotta az osztrák közszolgálati médiának (ORF), hogy a Facebookon jelen legyen. Ezzel a döntésével – sokak szerint – szembe megy az osztrák alkotmánybíróság határozatával. (…)

Az ORF vezetősége teljesen abszurdnak minősítette az újabb döntést. Szerinte ugyanis a közösségi online megjelenés minden médium számára fontos, és egyre inkább az lesz. Aki ezt nem veszi figyelembe, az nem érti a médiaszektor elmúlt években történt fejlődését. Az ORF kilátásba helyezte, hogy a döntést ellen minden törvényes eszközt igénybe vesz, vagyis az ügynek korán sincs vége.

Az osztrák eset azért érdekes, mert arra világít rá, hogy az EU versenyjogát, azaz a közszolgálati médiaszolgáltatók állami támogatására vonatkozó uniós szabályozás (közszolgálati közlemény) egyes rendelkezéseit, miként értelmezik egy-egy tagállamon belül az egyes szereplők. A Facebookon való személyes és intézményi megjelenést a médiahatóság »jelentős új audiovizuális szolgáltatás« bevezetéseként értelmezte (Közszolgálati Közlemény 84. pont), mely sértheti a hasonló piacon mozgó kereskedelmi szolgáltatók érdekeit, és a bevezetés tiltása mellett döntött. Az alkotmánybíróság ugyanakkor a közszolgálati közleménnyel összhangban lévőnek ítélte a Facebookon való jelenlétet, valószínűsíthetően azért, mert a közszolgálatnak az új technológiai és kommunikációs környezetben is el kell tudnia látnia alapmisszióját, csakúgy, mint az analóg környezetben, azaz a társadalom »ugyanazon demokratikus, társadalmi és kulturális igényeit« kell kielégítenie (Közszolgálati Közlemény 81. pont). A Facebook pedig tulajdonképpen az egyik platformja a társadalom elérésének, és eszköze a misszió, vagyis a közszolgálati feladatok teljesítésének. Hasonlóan tekint erre a közösségi oldalra más uniós tagállam nemzeti médiaszolgáltatója, például a brit BBC, a spanyol RTVE, az olasz Rai, vagy éppen a német ARD. A híradásokból az is kiderül, hogy valószínűleg más vagy körültekintőbb megítélés alá esne, ha az ORF saját közösségi média szolgáltatás indítását kezdeményezné.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2013. október 09. 12:00
Lehet anslussz lesz megint a vége, lehet Angéla bajuszt növeszt, és már keresi az sluszkulcsot az An-hoz.
Krupp Skya
2013. október 09. 06:56
Readig segicccs!!!!
Le vörösök proletárok!
2013. október 08. 01:28
Svábbogarakra ott nincs is szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik