A világ peremén

2013. december 06. 09:09

Az arckönyv halottakkal telik: modern temető, digitális panoptikum, a sehol sem létező lelkek sziluettbálja.

2013. december 06. 09:09
Végh Attila
Magyar Hírlap

„Hallom, hogy a Facebookról nem törlődnek ki azok, akik meghaltak. Fölrakott fotóik, kis semmi párbeszédeik ott lebegnek az idők – vagy legalábbis az elektromosság – végezetéig. És egyre többen vannak. Az arckönyv halottakkal telik: modern temető, digitális panoptikum, a sehol sem létező lelkek sziluettbálja. Ebben a bálban keringőzni talán ezért olyan halálszagú, még akkor is, ha élőkkel ropjuk. A beszélgetésnek itt nincs magasabb, szellemi síkja. Itt csak infók cserélnek gazdát, jobb esetben lelki nyűgök. Itt a jobb eset is rossz. Mert az infó nem más, mint szellemnyesedék, a lelki nyüglődés pedig csak arról szól, hogy kiszívjuk a másik ember részvétét, aztán megtöröljük a szánkat, és továbbállunk. Legközelebb akkor facebookozunk megint, ha könnyíteni akarunk magunkon mi, vérből és vizelésből élők.

Aztán hallom, hogy sokan – talán a halálkeringő zenéjét meghallva – már egyenesen üzeneteket küldenek a Facebookra a halottaiknak. »Nagyon hiányzol, Jenő, sokat gondolok rád« – Enter. Vagy: »Drága anyu, remélem, neked jobb ott, mint nekem itt.« Így válik médiummá az internet, postássá lesz a holtak birodalmában. Viszi a semmibe a híreket, így nyeri el méltó funkcióját. Mert ebben a tevékenységében a Facebook végre az, ami: hálószövő óriáspók. Szövi az illúzió hálóját. Mennek a hírek, sóhajok a semmibe. Könnyebb lesz a tömegek lelke.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kite
2013. december 28. 22:44
lehet rosszul is használni meg jól is.
mike.youngfield
2013. december 07. 11:00
Nemzeti fészbúkot!
nyugalmazott tanár
2013. december 07. 10:59
Ez maga a virtuális valóság. Bejön a lélekátalakító (kifacsaró) szándék. Védd magad polgár! Más nem véd meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik