Elengedhetetlen a közösségi platformok használata

2014. szeptember 19. 09:05

Hogy miért fontos a Facebook? Ezen a közösségi oldalon ma már lényegesen több embert el lehet érni, mint a nyomtatott sajtóval. Interjú.

2014. szeptember 19. 09:05
Széles Gábor
Magyar Hírlap

Milyen tapasztalatai vannak a Facebookról, ön szerint miért fontos ez a platform?

A facebookos magánoldalamnak évek óta stabilan ötezres tábora van. A Facebook szabályai szerint sajnos csak maximum ötezer ismerőse lehet valakinek. Hihetetlenül hosszú azok listája, akik ismerőseim szeretnének lenni, lehet meg is haragudnak rám, de nem én, hanem a Facebook nem engedi, hogy visszaigazoljam őket. Ezen az oldalamon tehát nem növelhető már az ismerőseim száma. Természetesen a hivatalos oldalamon keresztül is kapcsolatba tudnak lépni velem az emberek, az ismerőseim száma itt is folyamatosan nő. Hogy miért fontos a Facebook? Ezen a közösségi oldalon ma már lényegesen több embert el lehet érni, mint a nyomtatott sajtóval. Csak ha utánaszámol annak, hogy a magánoldalam ötezres létszámából mindenkinek van minimum ötven ismerőse – a statisztikák szerint persze egy embernek sokkal több »barátja« van –, akkor egyetlen üzenetemmel kétszázötvenezer embert érhetek el. Tehát potenciálisan ennyi olvasóm van. A hivatalos oldalamat tízezren követik, ha ezt a számot megszorozzuk ötvennel vagy akár százzal – ezen a felületen nagyobb számú felhasználóval is lehet számolni, mert itt nem hivatalos bejelentkezés van – fél-, egymilliós tábort is elérhetek. A Békemenetek szervezésekor – nem lebecsülve a Magyar Hírlap- és az Echo Tv-felhívásainkat – a Facebookon keresztül érhettük el a legtöbb embert. Ez is azt támasztja alá, hogy ma már a politikai újságírásban és kommunikációban is elengedhetetlen a közösségi platformok a használata. (...)

Mégis, mik lehet a segítségnyújtás iránya? Milyen tervei vannak az írott sajtótermékeivel, a Magyar Hírlappal és a Magyarhírlap.hu-val?

A Magyar Hírlapnál nemrég sikeresen vontuk össze a nyomtatott lap és az online kiadás szerkesztőségét. Most áll be a rendszer, a segítségnyújtás kapcsán épp szerencsés a helyzet, hiszen az Magyarhírlap.hu-nál nemrég cseréltük le az azt működtető motorokat, az újak sokkal nagyobb teljesítményre képesek, így akár hírgyűjtő portálként is tudunk üzemelni. Az lehet az unikális szolgáltatásunk, hogy nem csupán a Magyar Hírlap híreit tudjuk az oldalra kitenni, hanem gyűjtőportálként is tudunk majd funkcionálni.

Olyan oldalra kell gondolnunk, mint a Mandiner.hu?

A Magyarhírlap.hu azért is egyedi, mert megjelenik rajta a napilapunk is, az önálló szellemi termékünk. Az a kérdés már eldőlt a sajtópiacon, hogy a lapokon belül összevonják a nyomtatott és online szerkesztőségeket, és az oldalakat kezdik előfizetőssé tenni. Mi magunk is szeretnénk a Magyarhírlap.hu-t is ugyanilyen konstrukciójúvá tenni. A Heti Válasz vagy az Élet és Irodalom már régóta így is megjelenik. Úgy tudom, hogy az ÉS-nél is „nagyon bejött” a változtatás, a forrásaik jelentős részét már az online előfizetéseik biztosítják. Egy ilyen probléma megoldása látszólag egyszerű lehet, de nálunk is egy kétéves időszak volt, mire véglegesíteni tudtuk az elképzeléseinket. Ne felejtse el, hogy Magyarországon már több mint ötmillió ember használja az internetet. Az internetes kiadványok előállítása a nyomdaköltség és a terjesztési költségek miatt lényegesebben olcsóbb. Emellett a világhálón végtelen felülettel rendelkezünk, miközben a nyomtatott lapban az oldalszám, behatárolja ezeket a kereteket. A nyomtatott Magyar Hírlapra úgy tekintünk, mint szellemi munkásságunk exkluzív megjelenésére. De a hozzászólások, az interaktivitás biztosítása is csak az interneten biztosított. Úgy látom tehát az a jövő, ha a Magyarhírlap.hu gyűjtőportálként üzemel, emellett létrejön az online előfizetéses Magyar Hírlap is, és ezeket kombináljuk a nyomtatott újságunkkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2014. november 06. 20:30
Széles jól érzékelhetően magasabb spirituális szintre ért...
Trükkök Százai...
2014. november 06. 14:21
"Lengethetetlent" akartak írni. Már nem kell az utcára vinni a politikát, meg lengetni mindenféle izéket. Elég lesz, ha otthon lengeti ki-ki a p...ét -cs...ét, és olvasgatja a győzelmi jelentéseket. Ez alól természetesen kivétel békemenet, mint kötelező egészségügyi séta, ahol ki lehet élni az egyéb lengetéses hajlamokat.
poppy flower
2014. szeptember 23. 23:51
Gabi bá! A zenergiakockával mijafasz van?
A helység galagonya
2014. szeptember 21. 00:02
Olyan ez a Széles, mint a fing: száll egy darabig, aztán senkit sem érdekel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik