Rekordméretű cenzúra Kínában a hongkongi események miatt

2014. október 02. 16:51

Éves rekordszintre emelkedett a mikroblogok és más közösségi oldalak cenzúrája Kínában a hongkongi tüntetések nyomán, s a központi média is óvatosan kezeli az eseményeket.

2014. október 02. 16:51

A Hongkong Egyetem Újságíró- és Média Tanulmányok Központjának internetes cenzúrát figyelő programja szerint a legnagyobb, 300 milliós regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon a hét elejével kezdődően a szokásos ötszörösére nőtt a törölt bejegyzések száma. Jelenleg sem kereshető több, általában „ártatlannak” számító kifejezés, így többek között az esernyő (a tüntetés szimbóluma), az igazság, rendőrség, gázspray (ezt a hétvégén a tüntetők ellen vetettek be a hatóságok) szavak.

A mikroblogon csütörtök délután a Hongkong kifejezés ugyan kereshető, de az ott zajló tüntetésekkel kapcsolatos információk és képek csupán elvétve találhatók meg. A legtöbbet keresett kifejezések között szerepel az amerikai fényképmegosztó oldal, az Instagram angol neve is. A program – kivételként a többségükben évek óta blokkolt nyugati közösségi oldalak között – egészen a hét elejéig elérhető volt a kelet-ázsiai országban, de a hongkongi tüntetést megörökítő fotók terjedése után feketelistára került, s azóta is blokkolják. A cenzúra erősödése a legnépszerűbb, 600 milliónál is többek által használt WeChat azonnali üzenetküldő programot is elérte. A korábban csupán Kínában cenzúrázott alkalmazást használó hongkongiak a hét közepe óta nem tudják közzétenni tüntetést megörökítő fotóikat – jelentették többen is a South China Morning Post beszámolója szerint.

A média csütörtökig „megkímélte” a részletektől a szárazföldi kínai lakosokat, s sokkal inkább „radikális erők” keltette káoszról és a különleges igazgatású övezet bénultságáról adott hírt. A csöndet a Zsenmin Zsipao és a Hszinhua hírügynökség szerdán törte meg először. Mindkét esetben a Hongkong társadalmi rendjének és gazdaságának súlyos megbontásával a város egészére gyakorolt negatív következményeket hangsúlyozták, mondván, a „tüntető diákok nem tudják, milyen következményekkel jár a jogszabályok áthágása”. Az újság aláhúzza, hogy a mozgalomnak Kína szárazföldi részén semmilyen hatása nem lesz.

A Facsi Zsipao igazságügyi napilap ugyanakkor a Kína és Hongkong kapcsolatára alkalmazott „egy ország-két rendszer” jövőjét kérdőjelezte meg cikkében, mondván hogy komoly próba előtt áll, s ha Peking nem tudja kordában tartani az ellenzéket, Hongkong politikai felfordulásba süllyedhet, az ellenzék komoly megerősödése esetén pedig a központ teljes mértékben elveszítheti befolyását a különleges irányítású övezet felett. Utóbbi eset ugyanakkor nem valószínű, hiszen Peking még a helyzet súlyossá válása előtt megtenne mindent annak érdekében, hogy a rendet helyre állítsa – írja a lap, melynek cikkét nem sokkal közlése után törölték a kínai internetről.

A hongkongi tüntetések a választási rendszer korábban megígért reformjának elmaradása miatt kezdődtek, Peking ugyanis nem adott zöld jelzést az általános választójog érvényesülése és teljesen demokratikus választások előtt a soron következő, 2017-es voksolást illetően.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2014. október 10. 17:34
"Éves rekordszintre emelkedett a mikroblogok és más közösségi oldalak cenzúrája Kínában a hongkongi tüntetések nyomán, s a központi média is óvatosan kezeli az eseményeket." Már Kína is kezd neoliberális politikát folytatni? Persze a komcsi és a neolib felfogás a szólás és vélemény szabadságról közel azonos és egyformán könyörtelenül számolnak le a másként gondolkodókkal.
Ángyán Páván
2014. október 10. 17:34
Helyes.
sammy
2014. október 10. 17:32
Az valóban szomorú amit Kína Hongkonggal művel. Azt viszont nem értem, hogy mi köze ehhez a "jobbermajmoknak"? Vagy csak nem tudsz kihagyni egyetlen lehetőséget sem, hogy beléjük rúgj? Egyébként a Brit Birodalomhoz tartozás is diktatúrát jelent. Még nem volt olyan ország (talán a Római Birodalomtól eltekintve) aki annyi embert gyilkolt volna meg a saját birodalmi, gazdasági érdekei, a terjeszkedése miatt mint Anglia amíg Brit Bordalommá vált.
egysegelem
2014. október 10. 17:32
Az egyik legszomporubb tortenet, hogyan tesz tonkre Kina egy viragzo varosallamot, es jol mutatja a jobbermajmoknak is, mit jelent Kina, Oorszorszag es egyaltalan a diktatoriukus vilaghoz tartozni es mit jelentett a Brit birodalomhoz, a szabad vilaghoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik