Ténytelenítés

2016. október 24. 11:14

A Népszabadság megszüntetése kapcsán üzleti, piaci döntést emlegetők bizonyára tréfálnak. Vagy nem tudják, mit beszélnek.

2016. október 24. 11:14
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Vasárnapi Hírek

A Népszabadság megszüntetése kapcsán üzleti, piaci döntést emlegetők bizonyára tréfálnak. Vagy nem tudják, mit beszélnek. Hat évvel ezelőtt az Orbán-kormány az állami média »szokásos« elfoglalásán kívül azzal indította médiapolitikai tevékenységét, hogy az ingyenessé tett MTI-hírekkel tönkretette a független hírügynökségeket, létrehozta a Médiahatóságot, frekvencia- és állami hirdetési döntésekkel a szakadék szélére vagy azon túlra juttatott ellenzéki érdekeltségű rádiókat. Azóta leperegtek már a Simicska-korszak napjai is. A kormány szisztematikus munkával és számolatlan szórt közpénzből létrehozott egy új médiabirodalmat. Új kormányszócsővel, ingyenes lapokkal, kormánypárti bulvárral, állami kölcsönnel átjátszott országos kereskedelmi televízióval.

Ebben a környezetben születet »piaci« döntés a Népszabadság megjelenésének beszüntetéséről. Akár csak azért, mert a tulajdonos megítélése szerint a kormánypárti nyomás miatt túl »kockázatos« volt a lapot tovább működtetni, akár azért, mert a Mediaworks-csomagot hamarosan valóban Mészáros Lőrinc és csatolt részei veszik át, akik nem akarták a portfólióban látni az emblematikus Népszabadságot, a döntés mindenképpen erősen politikai jellegű. Az ilyen politikai döntéseket pedig nem az ausztriai bírósági ügyekben szorongatott Pecina hozza, de még csak nem is a Duna Aszfalt igazgatótanácsa.

A nagyobb képhez tartozik, hogy Magyarországon nemcsak előretört a »tényeken túli politika«, mint oly sok más országban, hanem ez az irányzat nálunk kormányon van. A Fidesz ismét bámulatos rugalmassággal, kormánypárti pozícióban alakul át. Magába szívja a jobboldali populizmus, nem egy esetben szélsőjobb programpontjain és retorikáján ezeknek az irányzatoknak a valósághoz való speciális viszonyát. Ma már nem pusztán a valóság újrakonstruálásáról, a kellemetlen tények mellőzéséről, az értelmezések versenyéről beszélünk, hanem a tények meghamisításáról és a hamisítások iparszerű terjesztéséről. Példaként legyen elég arra utalni, hogy alig három hete zajlott le egy olyan népszavazás, ahol még a kérdés is hamis volt, az ezt támogató kampány állításairól nem is szólva. Az ilyen eszközökkel dolgozó állampártszerűségnek a legkevésbé arra van szüksége, hogy szellemi műhelyek, oknyomozó stábok, kritikus véleményrovatok kérjék rajta számon a tényeket. Ez nem azt jelenti, hogy holnap az összes nem kormánypárti médiumot bedönti a kormány, de azt igen, hogy még nehezebb helyzetbe hozza, akit csak tud.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2017. január 09. 15:28
Azért van abban valami perverz báj, hogy egy olyan "mértékadó értelmiségi" prédikál a "tények meghamisításáról és a hamisítások iparszerű terjesztéséről", aki abban a "szellemi műhelyben" publikált, amely egyebek mellett a Teller-levelet is közzétette... Nem beszélve arról, hogy e jeles "szellemi műhely" hosszú ideig minden erejével egy olyan miniszterelnököt támogatott, akinek lételeme volt a "valóság újrakonstruálása és a tények meghamisítása. V.ö.: "hazudtunk reggel, délben meg este + nem bontottuk ki az igazság minden szirmát..."
vendelin
2017. január 09. 15:28
Talán, de csak talán az úgynevezett baloldali honfitársaimnak is rémlik, hogy volt idő, amikor a magyar kormány (!!!)az Unió rendelkezésére bocsátott adatokat is meghamisította. Olyan is volt, hogy bajai videókon gyártott újrakonstruált valóságot a mostani ellenzék. De ki emlékszik már ezekre a daliás időkre... Hát az a pár millió szavazó, aki nem óhajtja, hogy a daliás idők képviselői ismét visszatérjenek kormányzati tényezőként.
dakotasámán
2016. december 17. 00:30
"Az szép tőled, hogy elismerted a balliberális médiatúlsúlyt,..." a túlsúly a múltra vonatkozik nem a jelenre.
Sipi2
2016. november 25. 11:58
"hogy volt idő, amikor a magyar kormány (!!!)az Unió rendelkezésére bocsátott adatokat is meghamisította." Az még hagyján, de az Unió pedig diszkréten félrenézett. Valahogy akkor nem érdekelte őket a jogállamiság helyzete... biztos mással voltak elfoglalva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik