Bayer Zsolt az ATV-hez igazol?!

2016. december 22. 18:42

Zárug Péter Farkas
Vendégszerző

Milyen hatást váltana ki az ATV balliberális törzsnéző gárdájából Bayer Zsoca barátom?

Zárug Péter Farkas írása
 
 
Kálmán Olga és Simicska Lajos násza után, Németh Sándor és Bayer Zsolté következik?
 
Azt hittük, hogy 2016-ban a Népszabadság kurta-furcsa bezárása után már nem jöhet közvéleményt felforgatóbb médiahír.
 
De jött!
 
Kálmán Olga, az ATV és a magyarországi baloldal talán legbefolyásosabb újságírónője, saját akaratából, jobb ajánlattal a zsebében otthagyja az ATV-t. Már ez is önmagában elég lenne egy kisebb médiahullámhoz, de a nagyobb durranás abban van, hogy hova távozik a Fideszben rettegett riporternő?!?
 
A Hír tv-hez!
 
A magyarországi jobboldal első nagy orgánumához, amelyik Simicska Lajos és Orbán Viktor összeveszése után, majd elfajuló háborújában egyre inkább veszítette és veszíti el jobboldali, polgári, konzervatív jellegét, hogy a legutóbbi összehasonlító tartalomelemzésekben már tényszerűen is a legellenzékibb tévécsatornává váljon.
 
Kálmán Olga Hír televízióhoz igazolásának tényét persze egy perc alatt megmagyarázhatjuk: Kálmán Olga még önállóbb akart lenni és nem nézte jó szemmel az ATV Hit Gyülekezetes pávatáncát a Fidesz és az Orbán-kormány irányába egy maréknyi dollárért, így jó kemény baloldali elkötelezettséggel olyan televíziót keresett, amelyik a mai piacon a leginkább ellenzéki, s mivel ez mára a Hír Tévé lett, ezért oda igazolt. Nyilván anyagilag is jól jár, és majd minden este most már nem az ATV Egyenes beszéd című műsorát fogjuk nézni – mi politika iránt érdeklődő nézők – hanem majd Kálmán Olgát a Hír tévén.
 
Eddig még érteném is...
 
De mi a Hír tévé tulajdonosának a célja ezzel. Elvégre a nemzeti, polgári irányultságot, a konzervatív értékrendet, és ezek mellett a kritikai értelmiségi alapállást még egy évvel ezelőtt is komoly jobboldali értelmiségiekkel hirdette a csatorna magáról.
 
És az ominózus G-nap után is csak egy szűk, vazallus elemzői kör maradt távol a Hír tv műsoraitól. Az évekig műsorokban szereplő jobboldali értelmiség legnagyobb része – nagyon helyesen – nem szállt be a „ki a nagyobb G?" versenybe ítésznek. S lám, az apparatcsik elemzők is lassan-lassan aztán visszaszivárogtak sablonszövegeikkel a csatorna képernyőjére.
 
Valódi morális, és médiaetikai döntést egyedül Bencsik András hozott, amikor kiszállt a Főszerkesztők Klubja című műsorból, amely mind szerkesztésében, mind kérdésfelvetéseiben már az ATV szellemiségét is túlszárnyalta, s gyakran csak a kormány öncélú szidalmazásában merült ki a műsor. Ilyen körülmények között egy – hangsúlyozom – mindig is jobboldali lap főszerkesztője igenis hozhat olyan döntést, hogy nem asszisztál egy nyíltan elfogult műsorban négy ellene feszülő figurának.
 
E döntést megértve, ugyanakkor sokan mind a Civil Kaszinó, mind a Csörte stábjában igenis a konzervatív nemzeti oldal álláspontját kívánjuk megjeleníteni ma ugyanúgy, mint ahogyan a G-nap előtti időkben is tettük.
 
De vissza Kálmán Olga és Simicska Lajos nászához.
 
Szóval Kálmán Olga oldalát értem... a legellenzékibb, és számára minden riporteri szabadságot, s mindehhez tisztes fizetést biztosító csatornához akart szegődni a Németh család Fideszes pávatáncának vélelmezése miatt.
 
De Simicska Lajosnak ez miért jó?
 
Ő nem a kormány legfontosabb jobboldali kritikusának pozíciójából akarta megtartani a Hír tévé régi közönségét? Nem az volt a szlogen, hogy: polgári, nemzeti, konzervatív és objektív?
 
A kormánypárt és propagandistái pont ettől tartottak, és ezért tiltották le a Fideszes politikusokat a Hír tévé képernyőjéről, mert így ők kényszerítették a csatornát a „baloldali" szerepkörbe – miközben persze ment az állandó Jobbikozás is ezzel párhuzamosan.
 
Rendben. De a Fidesz-szavazók nagy része egyébként továbbra is Hír tévét nézett, s kereste benne a régi megmondó embereket, Pesty Lászlótól, Borókai és Bencsik Andráson át, egészen Hernádi Zsoltig, vagy Horkay Hörcher Ferencig, talán személyemet is idesorolva.
 
Persze a hírek hangvételén, a műsorok szerkesztésén, a műsorvezetői hangütéseken mind éreztük, hogy ez már nem a régi Hír tévé, de azért sokak a nemzeti oldalról még mindig minket néztek, kerestek, s mi bizony küzdöttünk, s küzdünk is a műsorokban.
 
De Kálmán Olga személye mégis más.
 
Képzeljük el, hogy Bayer Zsolt az Echo tévétől az ATV-hez igazol, mert mondjuk az ATV már odáig puhul a pávatáncában és a reklámezüstpénzek csörgetésében, hogy azt mondja: milyen jó kis vérfrissítés lenne mind a csatornának, mind a nézőknek, ha a langyos Echoból végre az Egyenes Beszédben pörkölhetne kedvére oda mindenkinek a jobboldali sajtó fenegyereke. Egekbe ugrana a nézettség...
 
A hasonlatért, lehet, hogy mind a két ikonikus újságíró megsértődik. De a téren biztos nem sántít a példám, hogy körülbelül milyen hatást váltana ki az ATV balliberális törzsnéző gárdájából, amint Bayer Zsoca barátom, olyan jó Mélymagyarosan, mondjuk, azzal kezdené Gyurcsány Ferencnek, hogy: „Milyen érzés egy akkora szemétládának, mint maga, még mindig az ilyen szép stúdiók levegőjét rontani, mint amilyen az Egyenes Beszéd stúdiója?" És ez csak a felütés lenne...
 
Mi konzervatívok, azt hiszem, hemperegnénk a tévé előtt a nevetéstől, csakhogy az ATV alapnézői azonnal vörös fényt kérnének nyugtatásképpen, szeduxen után kapkodnának, és a csatorna vezetőségére „Feszítsd meg!"-et kiáltanának.
 
Ha egyáltalán a baloldal nem hirdetne azonnal bojkottot a hírre, hogy Bayer az ATV-hez igazol, mint ahogy a Fidesz rögtön meghirdette ezt a Hír tv ellen a G-nap után?!
 
Szóval Simicska Lajost nem értem. De tényleg.
 
Kálmán Olgát néztük az ATV-n. Mint pikirtkedő, csípős nyelvű baloldali újságírót a jobboldali nézőközönség ambivalens módon tisztelve utálta, vagy elismerve nem szerette. Azért mert szét tudott szedni mindenkit, legtöbbször jogosan, de jó néhányszor csak tiszta elfogultságból, kicsavarva a szavak jelentését, ahogy persze ízlésesen, ál-bekérdezésekkel gazsulálni is tudott a baloldaliaknak.
 
A baloldalon meg épp ezért ikonikusan szeretik. Ő a bátor, okos nő, aki átlát ezeken az ostoba politikusokon. Azt kérdezi, és úgy, ahogy mi is kérdeznénk, csak ő még okosabb nálunk, és reméljük most jól megszívatja ezt a marhát, aki vele szembe ül – szurkolt neki az egyfogú szocialista a panel tizedik emeletén. És szerette a teljes belvárosi értelmiség is, ahogy a médiaszakma majd minden szeglete ugyanazzal az érzelmi ambivalenciával, de minden szakmai elismerés mellett süvegelte meg az ATV Kálmán Olgáját.
 
És pont ez a lényeg!
 
Az, hogy Kálmán Olga e téren csakis egy nagy baloldali médiumban egzisztált, és egzisztálhatott ilyen erősen. Ahogy Bayer is csak egy erős jobboldali médiumban egzisztálhat jobboldali fenegyerekként. Mindkettő a maga szabadsága-bezártsága mentén, a maga médiumában, de nem csak a maga rajongói köre előtt.
 
Kálmán Olga Hír tévéhez igazolása mindezért tehát azt a kérdést veti fel, hogy milyen tulajdonosi cél húzódik meg az ATV ikonjának leigazolásában?
 
Főleg úgy, hogy akiket Simicska Lajos vágyai szerint Kálmán Olga pellengérre kellene állítson, azok már két éve be sem teszik a lábukat a Hír tévébe.
 
Vagyis Kálmán Olga az ATV-ben sokkal nagyobb szolgálatot tudott volna tenni Simicska Lajos szándékainak és nyilván a teljes ellenzéknek a Fidesz-szivatásban, merthogy oda még be-be ment egy-egy merészebb Fidesz-politikus. Nemrég még maga a propagandaminiszter is tiszteletét tette Kálmán Olgánál, aki bele is kérdezett a miniszter ügyeibe és ő pedig állta a sarat.
 
Kálmán Olgához a Hír tévébe viszont már nem fog bemenni, sem Rogán Antal, sem Koósa Lajos, sem senki a Fidesz táborából.
 
Na, e nélkül aztán meg Kálmán Olga Hír tévés – valamilyen – esti beszélgetős műsora már végképp Gyurcsányra, Molnárra, Vonára és ezek alázenélő szakpolitikusaira fog korlátozódni.
 
Na de eddig, ezért a tartalomért a rajongók és az egyéb hírfogyasztók az ATV-t nézték... A baloldali csatornát.
 
És most ezt a vonalat betonozza be a Hír tv?
 
A polgári, nemzeti, konzervatív alapállásnak ettől kezdve tényleg vége. Ez már nem csak üres vád lesz a kormánypropagandisták részéről, hanem maga a tulajdonos döntött ennek a végéről.
 
Tegye. Teheti. De körülbelül, annyi rajongója marad vele, mint ahány feketeöves kommunista nézné Bayer Egyenes Beszédét az ATV-n – Kálmán Olga helyett.
 
Ébresztő magyar médiafogyasztó!
 
Bábnak tekint mindenki téged, sőt agyatlan utánzónak, és mintakövetőnek, akit a tények csak megzavarnak, és akiket a kritikai értelmiség csak összezavar.
 
Ezért nem számítasz! Se, ha Népszabadság olvasó voltál, se ha Kálmán Olga néző az ATV-n, se ha tisztes nemzeti polgár, aki konzervatív tartalmakat akart fogyasztani a Hír tévén.
 
A Népszabadság sztorinak valahogy meg kellett legyen a párja! Hát meg lett: Kálmán Olga Hír tévére igazolása.
 
Mindegy, hogy politikai értelemben funkciótlan. Mindegy, hogy sem a Hír tévé, sem az ATV nézői nem ezt akarnák. Mindegy, hogy ikonok milyen keretezésben ikonok, és mindegy, hogy mi a szakmai egzisztálás médianyilvánosságba való beágyazottsága. Nem számít.
 
Magyarországon egy szánalmas, torz és néhány hatalmasság kezében összpontosuló nyilvánosság van születőben. Egy olyan rendszer, amelyik kezdi elveszíteni policentrikus jellegét. Vagy azért, mert megszűnik, felszámolják, letakarítják a piacról, mint ahogy a Népszabadság esete mutatta. Vagy azért, mert egyszólamúvá és pártközpontból irányítottá válik, mint a kormány-média rövid pórázon lévő része. Vagy azért, mert esztelen póluscserén megy át, tulajdonosi megerőszakolásra, mint ahogy a Hír tévé esetben – a fideszes vendégek nélküli – diszfunkcionális leendő Kálmán Olga műsor mutatja majd.
 
És, hogy akkor én most majd megyek-e a Hír tévébe?
 
Most is megyek az ATV-be, amikor ott van Kálmán Olga!
 
Akkor miért ne mennék a Hír tévébe, amikor ott lesz Kálmán Olga?
 
Szóval megyek. Egyelőre.
 
Ám, 2017-től sajnos már a Hír tévében is tudni fogom: csak óvatosan, mert itt már kígyófészekben kell kitérni a marások elől, vagy hamarabb kell marni!
 
De, hogy ki fogja nézni még a Hír tévét...? Azt nem tudom!
 
Bayert viszont még többen az Echón. Nyilván ő marad a helyén.

 

A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/27340