A központ küldi a cikket

2017. január 05. 10:01

Nem csupán országos média létezik, a helyi lapok is éppolyan fontosak az állampolgárok életében, és sokszor jóval inkább ezeket fogyasztják, mint mondjuk a Népszabadságot.

2017. január 05. 10:01
Lakner Dávid

Mindenesetre már akkor sem volt kérdés számomra, amit Budapesten sokan mintha elfelejtenének: nem csupán országos média létezik, a helyi lapok is éppolyan fontosak az állampolgárok életében, és sokszor jóval inkább ezeket fogyasztják, mint mondjuk a Népszabadságot. A fővárosi szalonokkal szemben ugyanakkor Orbán Viktor mindig is tudta ezt: nem véletlen, hogy nem a Fejér Megyei Hírlapot tették a földdel egyenlővé egyik napról a másikra. És nem véletlen az sem, ami most a helyi lapok piacán történik: a központosító kormány már rég rájött, mekkora hatalom rejlik ezekben az újságokban.

Ezért is lehet, hogy a karácsonyi Orbán-interjúban sem a tartalom volt a legérdekesebb, és átírását sem szimpla sajtóetikai vétségként vizsgáljuk. Persze azóta a Fejér Megyei Hírlap elbocsátott újságírói, Klecska Ernő és Hajnal Csilla is elmondták a Mandinernek, jogosan: ez nem egy vicclap, nem megengedhető, ami történt. Amellett elég egyszerű fricskákról van szó, tartalmilag sem túl érdekesek. Annál inkább az interjú ténye és az átírás következményei. (…)

A Népszabadság vesztesége »el is viszi a vidéki napilapok nyereségét. Ezért nincs a Mediaworks megyei napilapjainál fejlesztés, méghozzá semmilyen fejlesztés. […] A megyei lapoknál dolgozó kollégák most egyszerre félnek és reménykednek, ellenben egyáltalán nem hullatnak krokodilkönnyeket a Népszabadságért« – írta a baloldali lap beszántásakor Bayer Zsolt, ki tudja, melyik kollégától véve értesüléseit. Mindenesetre most megkapják azt a fejlesztést! Itt a válasz félelmeikre és reményeikre: a központ küldi, amit kell, ők pedig tegyék ki, aztán terítsék a népnek, ennyi a feladatuk. Vajon Bayer Zsolt a szakma csúcsának gondolná, ha publicisztikáit a központból küldenék, s neki csak továbbítania kellene?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 08. 20:21
Eddig úgy volt, hogy a Népszabadságnál írták a csicska lapok anyagát.
pemete jakab
2017. január 20. 14:43
"sokszor jóval inkább ezeket fogyasztják, mint mondjuk a Népszabadságot." Ki fogyasztja a Magyar Idők hányását? És a 888.hu öklendezését? Valaki a jobbos béltartalmat kajálja, más a balosat. Én meg tovább állok, és elmegyek egy rendes étterembe kajálni.
marko11
2017. január 20. 14:43
népszabadságot már nem "fogyaszt" senki még, ha törvénytelen módon is szüntették meg a fogyasztást (amint ezt a bírósági döntés is kimondta) egyébként pedig bzs újabban olyanokat ír, mintha központi direktívákat írna át a sajátos (mocskolódó) stílusára
Ellensúly
2017. január 13. 15:48
Azért nincs annál szánalmasabb, amikor valaki vagy ostobaságból, vagy hazugságból terjeszti ezeket a dolgokat. (Kíváncsi vagyok, mennyire őszinte a röhögésed mininmálbérre bejelentett bérkommentelőként. Szeretnél te csak feleolyan szabad körülményeket, mint amilyenek között Laknerék dolgoznak.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik