Nem oldó, biboldó

2017. február 5. 08:49

Wekerle Szabolcs
Magyar Nemzet

A kormánysajtó a párt szemére veti, hogy náci, miközben szakmányban szólaltatják meg a Magyar Gárda volt tagjait vagy azokat a Jobbik-alapszervezeteket, amelyek épp a párt »cukisodása« (azaz nem kis részben korábbi antiszemita gyökereitől való eltávolodása) miatt vannak felháborodva.

„Január elején újraindult a Sajtóklub, a magyar jobboldal valaha legendás műsora, amely egykor hatalmas médiaellenszélben a kevesek egyikeként állt ki a konzervatív oldal mellett. Bár gyakran kezdetleges és esetlen, mégis fontos produkció volt a maga idejében. Felmelegítve kevésbé tűnik annak. Az azóta rangos karriert befutó, magas médiapozíciókban dolgozó résztvevők dohogása értelmetlennek tűnik, főképp, hogy amikor valamilyen kormánykritikus megjegyzés is felbukkan az adásban, azon villámgyorsan túllépnek, másra terelve a szót.

Legutóbb például felmerült, micsoda dolog, hogy Ungvári Tamás író 27 millió forintot kapott valamelyik minisztériumtól. Ez kétségtelenül érdekes kérdés; ám a műsorvezető nem ment bele, inkább tréfával igyekezett elütni a témát. »Az hagyján, de mit kapott Ungvári a sajátjaitól! Olvastátok?« – kérdezte, hogy aztán nagy és kedélyes göcögések közt megállapítsa: »Leszedték – göcgöc – szegény Tomi bácsiról a – göcgöc – szenteltvizet, már hogyha ez – hatásszünet – nem képzavar, ugye.«

Rég nevettünk ilyen jót! Talán két adással korábban, amikor a műsor másik résztvevője az MTI-t feddte meg, amiért késve – szombat helyett csak vasárnap – tudósított Udo Ulfkotte német újságíró halálhíréről. »Azt szeretném – hangzott a kommentár –, ha az MTI olyan embereket küldene Németországba, akik szombaton is dolgoznak.«

(...)

A hatalomközeli médiasztárok ráadásul abban az időszakban eresztik el adásról adásra ilyen témájú vicceiket, amikor a kormány épp minden felületen ádáz küzdelmet folytat legnagyobb politikai riválisával, a Jobbikkal. És ebben a küzdelemben nincsenek aggályai. Sajtójában a párt szemére veti, hogy náci, miközben szakmányban szólaltatják meg a Magyar Gárda volt tagjait vagy azokat a Jobbik-alapszervezeteket, amelyek épp a párt »cukisodása« (azaz nem kis részben korábbi antiszemita gyökereitől való eltávolodása) miatt vannak felháborodva. A rendelkezésükre álló médiafelületeken megturnéztatják Köves Slomót, az Egyesült Magyar Izraelita Hitközség vezető rabbiját, aki keményen leszedi a keresztvizet az egykor még durva zsidóellenes szövegektől sem mentes Jobbikról. (Kövest szolgálatkész nyilatkozókedve miatt a múlt héten a konkurens zsidó szervezet, a Mazsihisz vezetője, Heisler András »udvari zsidónak« nevezte.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/28282