Factchecking

2017. február 9. 17:39

Jászberényi Sándor
Facebook

A New York Times-nak ugyanis van egy külön ügyosztálya, ami a factchecking-et (tényellenőrzés?) végzi, magyarul kirendelnek melléd egy embert, aki egyenként felhívja a szövegedben szereplő személyeket és ellenőrzi, hogy amiket leírsz megtörtént-e, és úgy történt-e, ahogyan írod.

„Az elmúlt 3 napban folyamatosan New Yorkkal beszéltem telefonon. A New York Times-nak ugyanis van egy külön ügyosztálya, ami a factcheckinget (tényellenőrzés?) végzi, magyarul kirendelnek melléd egy embert, aki egyenként felhívja a szövegedben szereplő személyeket és ellenőrzi, hogy amiket leírsz megtörtént-e, és úgy történt-e, ahogyan írod. Bármelyik írás, ami megjelenik a NYT-ban, keresztül megy ezen, az én esetemben ez úgy nézett ki, hogy a pasas, akit kijelöltek, párhuzamosan csevegett velem Rijádban, az ukrán önkéntes mentők tagjaival a donyecki fronton és az ukrán hadüggyel Kijevben.

Ilyen nincs Magyarországon, én még nem láttam olyat, hogy 3 ember rohangál a cikked miatt (a szerkesztő, a factchecker, és a grafikus illusztrátor), hogy csak a telefonszámlára elköltenek egy cikk esetében egy teljes havi magyar fizetést.

Mindegy, az írásom 12-én megjelenik a NYT hétvégi magazinjában a Lives section-ben.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/28403