Szerkesztőségi értekezleten „fideszes náciztak” le, ma már az Origót és a Tényeket vezetik

2017. május 3. 20:13
Benyó Rita
Válasz.hu

Egyértelmű volt, hogy bukni fognak, és tényleg védhetetlen dolgok történtek, nem volt újságíró, aki arcvesztés nélkül éljenezhette volna a kormányzásukat. Interjú.

Most az európai értelemben vett jobboldali miniszterelnökként szokás hivatkozni Antallra – természetesen Orbánnal ellentétben. Mintha a ködbe veszne, hogy a médiával például ő is háborúzott...

Persze, de nem az volt a kiinduló pontja. Hankiss Elemért például ő tette a televízió élére. Csakhogy nagyon hamar kiderült: az egy szem televízióban szinte nem ül olyan ember, aki legalább kicsit méltányos, aki meghallgatja, aki empátiával fordul felé. Antallék meg még nem tanulták meg, hogy a sajtóra nem haragudni kell, hanem el kell kezdeni inkább a háttérben beszélgetni az újságírókkal, elmagyarázni, miről mit gondolnak. Hamar jött a taxisblokád is. Akkor készült vele a klasszikus pizsamás interjú, az első műtétjekor. Feledy Péter készítette, ő volt talán az egyetlen, aki lojális volt hozzá. Ma egészen más a helyzet. Tudatos, profi médiastratégiai tervezés van, a Fideszben 2002 óta.

Ennek van köze a médiumok közötti kacskaringóidhoz?

Van hát. Az Inforádióban kezdtem 2003-ban. Akkor azt Fidesz-rádiónak nevezték, de soha, semmilyen politikai elvárást nem érzékeltem. Hagytak dolgozni a szakma szabályai szerint. Onnan hívott át Bárdos András a Tényekbe. Az állásinterjúmon megkérdeztem, van-e politikai elvárásuk. Ígéretet kaptam, hogy nem szólnak bele az anyagaimba. Erre nagyon háklis vagyok. A szórendet sem engedem megváltoztatni, ha annak jelentősége van. Mélyvíz volt az 2006-ban: az első hónapomban volt az augusztus 20-i vihar, a másodikban meg a tévéostrom, a csatornát akkoriban „vörös TV2”-nek hívták, de tartották a szavukat. Bárdos meg közben együtt nyaralgatott Gyurcsány Ferenccel. De ezt mi is az újságból tudtuk meg. Én voltam a Fidesz-tudósító, és nagyon sokáig nem érkezett semmilyen kérés. Amikor ez megváltozott, eljöttem.

Mikor változott meg?

2009-ben, amikor azok vették át a Tényeket, akik ma részben újra vezetik.

Gábor László és György Bence volt akkor ott, ugye?

Igen. 

Részükről már volt politikai elvárás?

Szerkesztőségi értekezleten „fideszes náciztak” le. Ugyanazok, akik most a szakmailag értékelhetetlen, kormánypárti szócsővé tett Origót és Tényeket vezetik. Már 2006-tól vezető szerepet töltöttek be a Tényeknél – és akkor még hatalmas gyurcsányisták voltak. Amikor övék lett a teljhatalom, olyan feltételeket teremtettek, amik miatt a végén föl kellett onnan állnom. Akkor mentem át az MTV-be. Jó volt, ami nyilván következett a helyzetből is. Igazuk van azoknak,akik azt mondják, hogy a Fidesz-kormány előtt is elfogult volt a közmédia, bár nem ilyen mértékben. 2009 viszont kivételes helyzet volt, akkor az MTV hülye lett volna a szocialistákat tolni. Egyrészt egyértelmű volt, hogy bukni fognak, és tényleg védhetetlen dolgok történtek, nem volt újságíró, aki arcvesztés nélkül éljenezhette volna a kormányzásukat. 

Sokan beszámoltak már arról, hogy az MTV-ben a Fidesz hatalomra kerülése után mi volt a gond. Számodra? 

Amikor konkrétan azzal az utasítással küldenek ki egy sajtótájékoztatóra, hogy menj oda, de ne kérdezz... Ne kérdezzek? Azaz ne végezzem el a munkámat? Lehet, hogy egyébként nem is lett volna túl erős kérdésem, de az ilyen helyzetek engem hajtanak, csak azért is kérdeztem Németh Lászlóné bizottsági meghallgatásán. A közmédia riportereként nem tehettem meg, hogy csak álljak ott, még ha ez volt is az elvárás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/30100