Mészáros előtt sem volt függetlenség a megyei lapoknál

2017. június 06. 10:27

Érzékenyebb helyi témákhoz korábban is óvatosan nyúltak az újságírók, hiszen fontos volt jó kapcsolatot ápolni bizonyos gazdasági szereplőkkel. Interjú.

2017. június 06. 10:27
Póré László
Média 2.0

„Végül december 1-én történt, hogy Liszkay Gábor, a Mediaworks akkor néhány hete kinevezett vezérigazgatója felmentette a munkavégzés alól más megyei lapok vezetőivel együtt. Ez pontosan hogy történt?

Felhívtak minket Budapestre, hogy beszéljünk a kiadóval kapcsolatos átszervezésekről. Liszkay Gábor ekkor közölte, hogy a jövőben nem tart igényt a munkánkra, vagyis elküldték a Mediaworkshöz tartozó megyei lapok addigi főszerkesztő-kiadóvezetőit. Voltak köztük olyan szakemberek, akik 23-24 éve dolgoztak a kiadónál, de mindenki megkapta a neki járó végkielégítést, amitől persze nem lesz szebb ez a történet.

Kaptak magyarázatot?

Az volt az indoklás, hogy átszervezik a céget, és nincs szükség helyi szinten ilyen típusú vezetőkre. A gazdasági-stratégiai kérdéseket, amikért addig feleltünk, ezentúl Budapestről irányítják, tehát az általunk korábban betöltött pozíciók gyakorlatilag megszűntek. Ezt egyébként szakmai szemmel óriási hibának tartom, mert ilyen szervezeti felépítéssel valós piaci körülmények között képtelenség lenne működni. Persze kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e a közeljövőben valós piaci verseny a magyar médiapiacon. Mindenesetre éreztem egyfajta megkönnyebbülést, hogy nem kell részt vennem abban, ami most folyik a kiadónál, és valószínűleg ezzel nem voltam egyedül. Korábban jelentős döntési szabadságunk volt, most azonban megvannak a direktívák: kit kell elküldeni, kit nem lehet elküldeni, kit kell felemelni, satöbbi.

Tartalmilag mit gondol a mostani Dunántúli Naplóról?

Bár a tartalmi rész soha sem volt az én asztalom, mindig is gazdasági pozíciót töltöttem be, tragédiának tartom, ami a Dunántúli Naplónál történik. A Magyar Idők újságírói állítják elő az itt megjelenő központi tartalmakat (tehát nem minden tartalmat - a szerk.), és minden olyan témát kerülni kell, ami nem kompatibilis a kormány világnézetével, ideológiájával. Az országos sajtóban például már megjelent, hogy csődközeli helyzetben van a pécsi önkormányzat, a Dunántúli Napló szerint azonban Pécsen, sőt egész Baranya megyében megszűntek a problémák, és minden tökéletes.

Korábban független volt a lap a politikától?

Érzékenyebb helyi témákhoz korábban is óvatosan nyúltak az újságírók, hiszen fontos volt jó kapcsolatot ápolni bizonyos gazdasági szereplőkkel, például az önkormányzattal és gazdasági érdekeltségeivel, de beleálltunk például a Zsolnay gyár ügyébe is. Nem voltak utasítások, esetleg néha kérések, leginkább úgy fogalmaznék, hogy volt egy kényes egyensúly, amire ügyeltünk a pénzteremtés érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik