Megbüntette a TV2-t a Médiatanács a hajléktalanokról szóló riportja miatt

2017. február 11. 12:11

Megbüntette a TV2-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Tények hajléktalanokról szóló előző évi riportja miatt. A televízió öt és fél millió forintos bírságot kapott, valamint a hatóság közleményének megosztására kötelezték.

A PM, az Utcajogász Egyesület és egy magánszemély adott beadványt a TV2 előző év novemberében sugárzott hajléktalanokról szóló riportja miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a csatorna megsértette az emberi méltósághoz való jogot, mivel a hajléktalanokat megbélyegezték és egyoldalúan ábrázolták - számol be az Index.

A csatornára 5,5 millió forintot szabtak ki. A TV2-t a hatóságok az alábbi közleménynek a televízió honlapjain való megjelenítésére, valamint a Tények adásában való felolvasására is kötelezték.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a TV2 csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Zrt. médiaszolgáltató a 2016. november 7-én sugárzott Tények című műsorszám »Bűz és mocsok az aluljárókban« riportjában megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró, valamint a közösségek kirekesztését tilalmazó törvényi rendelkezéseket. A riport – lealacsonyító kifejezéseket használva – megbélyegzésre alkalmas képet vázolt a hajléktalanokról; olyan emberekként ábrázolta őket, akik elítélendően viselkednek, a többségi társadalmat puszta létezésük is zavarja.

vissza a teljes nézetre