Teljes támogatás, mégsincs főbíró: valaki hazudott

2009. június 15. 18:19

Minden párt támogatást ígért Sólyom László főbíró-jelöltjének, Baka András mégis csak 184 igen szavazatot kapott. 108-an nemmel, 54-en érvénytelenül szavaztak. A Fidesz és az MSZP is ártatlannak vallja magát.

2009. június 15. 18:19
Baka András megválasztásakor 346 országgyűlési képviselő szavazott, közülük 54-en érvénytelenül. Az érvényes szavazatok száma 292, igennel 184-en, nemmel 108-an szavaztak, így a jelölt nem kapta meg a szükséges többséget. Baka András a történtek után azt mondta, nem érti, mi történhetett, szerinte nyilvánvaló, hogy politikai játékot űznek egy demokratikus intézménnyel. Leendő utódának azt tanácsolja, hogy nagyon fontolja meg, elvállalja-e egyáltalán a jelölést abban az esetben, ha ilyen helyzetnek teszik ki a pártok, mint ahogy vele tették.

A meglepő eredményt a Fidesz úgy kommentálta: példátlan, ami történt. Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az MSZP negyedszer utasította vissza Sólyom László jelöltjét, ez pedig már valószínűleg a köztársasági elnök személyének szól. Míg az előzetes várakozások szerint az MSZP támogatta Baka András jelölését, az újabb negatív eredményt hozó szavazás után Tóbiás József frakcióigazgató úgy reagált az eseményekre: "Érdekes, hogy Répássy Róbert olyat tud, amit senki nem tudhat egy titkos szavazásnál, vagyis hogy ki, hogyan szavazott." A szocialisták akár a nyílt szavazásra is készen állnak.

Sólyom László köztársasági elnök az eredménnyel kapcsolatban sajtótájékoztatón azt mondta: lehet, hogy már nem is fog új főbírót jelölni a választásokig. Meglepő volt számára az eredmény, úgy fogalmazott: "valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy mi történt, hiszen a két nagy párt előzetesen támogatásról biztosította Baka Andrást".

Csak a szokásos: az Országgyűlés képtelen főbírót választani (Hírszerző)

Fej nélküli főbíróság (Zugügyvéd)

Sólyom szopóágon (Ria Ria Hungária!)

Ez a mi hazánk! (Asperján György)

Bakázás (killtheradical)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettes
2009. június 16. 18:55
Ez a szavazás a fideszbűnözés minden jelét magán hordozza. Ki szabad itt mondani, hogy fideszbűnözés?
luccy
2009. június 16. 12:31
nagyapo Na ez igaz, egyébként meg nem igen, mert egyre inkább érik az előrehozott választás. Sólyom meg kb júniusig marad hivatalban. Ráadásul a 2/3-ra apellálni hülyeség, hiszen ők is tisztában vannak vele, hogy ennek az esélye igen csekély, mert a kompenzációs listának köszönhetően sok mindennek össze kell jönnie ehhez. - te is beálltál abba a sorba, aki a 2/3-dal riogat.... Nekik egyáltalán nem állt érdekükben. Sőt, aki arra apellált, hogy ő azért nem szavazza meg, mert a másik biztosan igen, az könnyen csapdába is kerülhetett volna. Az MSZP volt abszolút bizonytalan végig tavaly óta, és egyetlen egyszer sem szavazta meg a főbírót. A Fidesz viszont mindig. Ebből kifolyólag a Fidesznek egyszerűen ez a tegnapi kis akció nem volt érdekében! Sem azért, mert ebből kifolyólag az MSZP már nem süllyed mélyebre, sem azért, mert azért a Fidesz az mszp-nél sokkal jobban tiszteli a demokratikus intézményeket. Ráadásul Sólyomot is kedveli. Neki nem volt miért ezt megtenni. Ellentétben az MSZP-vel, aki simán játszhatott arra, és szerintem ez a valós, hogy nem szavazzuk meg, maximum páran, így lehet hivatkozni, lehet nyilatkozatháborúzni. Az ő helyzetükön már nem ront a dolog, ellenben a Fidesz megítélésén igen, ami nekik csak jó - mármint az mszp-nek.
nagyapo
2009. június 16. 09:38
(Amúgy a szociknak épp azért volt érdekük magszavazni, hogy ne az legyen a vége, hogy a Fidesz egyedül dönt.)
nagyapo
2009. június 16. 09:34
turul A stílusra hivatkozni többnyire bolsi trükk, de nekem ez sok - pláne, amikor a politikai elit méltósága amúgy is romokban hever. Ami különösen gusztustalan benne, ha ezt a Fidesz csinálta, hogy két inkább velük szimpatizáló embert támadott hátba. Ahogy már sok másikat is... luucy "Vagyis hogy azért nem szavazták meg, mert majd ők szavazhatnak meg azt, amit akarnak. - na most ez ott sántít, hogy LB elnököt akkor is a köztársasági elnök fogja jelölni" Sólyom mandátuma kb. a kormányéval együtt jár le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!