Vörös csillagok a Turul-szobron

2009. október 07. 18:56

Baloldali aktivisták a szélsőjobboldali ideológia térnyerése elleni tiltakozásul papírlapokra rajzolt vörös csillagokat helyeztek a bíróság által bontásra ítélt XII. kerületi turulszoborra szerdán egy sajtótájékoztató keretében.

2009. október 07. 18:56
Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 vezetője azt mondta: a vörös csillag az antifasiszták és a munkásmozgalom nemzetközi jelképe, ezért a II. világháború áldozatainak emlékművére inkább kell vörös csillagot tenni, minthogy a náci eszmét hirdető szélsőjobb zarándokhelye legyen. Megjegyezte, a strasbourgi bíróság ítélete szerint a vörös csillag használata a szólásszabadság sorába tartozik, és erről éppen egy éve hozott a nemzetközi bíróság jogerős ítéletet. Ennek ellenére Magyarországon még mindig önkényuralmi jelképnek számít, és eljárások indulnak használói ellen. Vajnai Attila azt mondta, mivel a magyar jogalkotók a precedensnek számító ítéletet nem vezette át, csütörtökön az Európa Tanácshoz fordulnak, ugyanis minden magyar fórumot megjártak, de érdemi előrelépés nem történt az ügyben.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem a turullal, mint jelképpel van problémájuk, hanem azzal, hogy a XII. kerületben éppen arra a helyre épült a nácik zarándokhelyévé vált emlékmű, ahol a világháború 410 zsidó áldozatának emlékművének kellene állnia. Kijelentette: ha működne Magyarországon a demokrácia, a jogállamiság, akkor a jogerős bírósági döntés értelmében a szobrot már elbontották volna, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda nem állhatna sorfalat a bíróság épületében.

A sajtótájékoztatót követően négy egyenruhás rendőr jelent meg az emlékműnél, igazoltatták Vajnai Attilát, majd jegyzőkönyvet vettek fel. A Munkáspárt 2006 vezetője a rendőröknek azt mondta: oktatási és tájékoztatási jelleggel” helyezte ki a papírlapokat a szoborra, amelyet később eltávolított. (MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
after80
2009. október 09. 14:04
Nem rossz ötlet! Szép kis koronával a fején!
honphibu
2009. október 09. 08:18
Szerintem meg rakjunk egy turult a Szabadság téri szovjet katonai emlékműre!
after80
2009. október 08. 19:31
feliffey jogos a 2 pont. Akkor se rakják a turulra azt a szart! A vörös csillagot már csak a Thürmer és a Vajnai picinyke pártja használja. szánalmas.hu
sunázó
2009. október 08. 18:52
A fentebb folytatott nívós értekezésekből hiányzik egy Kérdés. Ki nem szarja le a vörös csillagot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!