„Politikai szerzetesrend vagyunk” - Mit akar az Élőlánc?

2010. március 03. 17:40

„Te, melyik újságtól jöttél, nem akarsz lefényképezni minket a Batthyány Alapítvány felirat előtt?” – fogad két idősebb Élőlánc-tag az Eötvös utcai irodában, amikor meglátják: fényképezőgép is van nálam, nemcsak jegyzettömb.

2010. március 03. 17:40
Bukovics Martin
Egy hölgy meglátja nálam a friss élőláncos programot, rögtön meg is örül neki: „ugye tudja, hogy csak ez a program képes helyreállítani a magyar gazdaságot?” Kérdem, miért, talán meg se hallja, mondja tovább.
 
A sajtó némasági fogadalmat tett

velünk kapcsolatban, kezdi az Élőlánc Magyarországért programbemutatóját Lányi András, aki a zöld szerveződést politikai szerzetesrendként definiálja, utalva arra, hogy bár a választásokon nem indulnak, a közügyekbe azért aktívan bele kívánnak szólni. Ezért jöttek ki most az Élőlánc Magyarországért – Politikai vitairat 2010 című programmal. „A rendszerváltás kora véget ért. Nem átmenet volt ez a húsz év, hanem zsákutca” – írják a kötet bevezetőjében, megadva ezzel a rendezvény alaphangját. A következő években dől el a sorsunk, írják.

Szorult helyzetünk, elszegényedésünk, hanyatló tudásunk, romló egészségünk, a gátlástalan természetpusztítás, megosztottságunk és az ország egyre kedvezőtlenebb nemzetközi megítélése világos választ követel a kérdésre: hogyan tovább? Rögtön meg is válaszolják: Nincs kiút a válságból, amíg magántársaságok osztozkodnak a köztársaságon, amíg a nemzet nem képes ellenőrizni és elszámoltatni azokat, akik a sorsáról intézkednek. Akárki kormányozza Magyarországot a következő években, döntenie kell: akar-e végre részvétlen demokráciánkból részvételi demokráciát csinálni, teszik fel a kérdést.
 
Hogy miért nem indulnak a választásokon? 
 
Miután siránkozik egy kört az újságírók jelenlétének hiánya miatt (a Mandineren kívül a HVG, a Kossuth és Lánchíd rádiók és pár zöld blog volt jelen), Lányi elmondja véleményét az áprilisi választásról, ami szerinte nem más, mint nagy mintán elvégzett közvélemény-kutatás, amin a politikai nagybefektetők felmérik, mennyire sikeres marketingkampányt folytattak az elmúlt években. „Nem veszünk részt az ígéretek versenyében, nem keressük a választók, szponzorok, hitelezők kegyeit” – írják a program előszavában. Mi tulajdonképpen azért vagyunk párt, mondja Lányi, mert a nyilvánosság előtt képviselünk egy programot, amit meg is akarunk valósítani.



Hogy hogyan jut el a program a megvalósulásig, ha egyszer nem indulnak a választásokon? Lányi erre is tudja a választ. A parlamenti választáson való indulás csak az egyik eszköze annak, hogy a programért küzdjünk. Az ehhez szükséges erőforrások azonban nem állnak rendelkezésünkre, mondja. Másként próbálunk hatni, az itt lefektetett gondolatok valahogy csak-csak utat fognak találni a döntéshozókhoz, remélik a zöldpárt elnökségi tagjai. 
 
Legyen más a politika
 
A 140 oldalas, újrapapírra nyomtatott vitaindító a társadalom- és gazdaságpolitika, a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, a környezet- és természetvédelem, az oktatásügy, a kultúrpolitika (hű, ha ezt Heller Ágnes látná!), a cigány- és magyarkérdés, az egészségügy, az építésügy, a közlekedés- és energiapolitika, a kül- és biztonságpolitika és a közigazgatás-törvényhozás területeit öleli fel. A programot többek közt Lányi András, Schneller István, Meller Tamás, Pákozdi Imre, ifj. Bárdy Péter, Ács Sándorné és Miklóssy Endre írta.

Szigorúbban szabályoznák a nyugdíjaztatási feltételeket, felülvizsgálnák a korkedvezményes nyugdíjakat, újraszabályoznák a magánnyugdíjpénztárakat. Több jogot és felelősséget akarnak a térségi közösségeknek, decentralizációt sürgetnek. A gazdaság alapuljon helyi erőforrásokon, ehhez azonban vissza kell azt hódítani a multicégektől (Lányi: „a magyar gazdaság életképes részeit gyarmatosították, hogy a multicégeknek újabb piacai legyenek”), és alulról felfelé megújítani az egészet. Az alapvető erőforrások maradjanak magyar kézben, az élelmiszer stratégiai árucikk lesz, így fontos, hogy azt helyben termeljék meg. Magyarország sorsa vidéken fog eldőlni, állítja az Élőlánc.
 
Meg kell fontolni egy előregisztrációs választási rendszer bevezetését, részvételi demokrácia kell. Legyen önálló városfejlesztési, építés- és lakásügyi minisztérium. A személy- és teherközlekedés mennyiségét csökkenteni kell a közösségi közlekedés javára. Az atomenergia nem jó, mert a nukleáris fűtőanyagot ugyanúgy az oroszoktól szerezzük be, mint a földgázt, a legjobb ezért a geotermikus, a szél- és a napenergia. Az OEP-et és a tébét meg kell tartani és erősíteni, az orvosképzés feltételeit javítani kell. A kultúrpolitika legfontosabb feladata ma szerintük az, hogy felszámolják a pártbefolyást, megerősítsék a média közszolgálati jellegét, illetve támogassák a médiafüggő életmód alternatíváit.



A cigánykérdés viszont szerintük megoldhatatlan. A magyarkérdést kell inkább megoldani, mondják. El kell érni, hogy könnyebb legyen tisztességesen megélni, mint tisztességtelenül – és ha ez sikerül, lassan a cigányprobléma is megoldódik magától, véli Lányi. A kül- és biztonságpolitikai fejezet a kötet gyenge pontja, itt szerző sincs, egy konferencia anyagából ollózták össze azt, ami van. Az Élőlánc-alapító a Mandiner kérdésére elmondta: nincs meggyőződve arról, hogy valóban szükséges-e Magyaroroszág biztonságához a NATO lokátora, legyen az a Zengőn, a Tubesen, vagy bárhol az országban.
 
Az LMP hiteltelen
 
Érdekes még a párt viszonya a Lehet Más a Politikához is. Lányiék semmilyen formában nem támogatják Schiffer Andrásékat, szerintük ugyanis az LMP-alapítók az Élőláncot annak párttá alakulása után látványosan ellehetetlenítették a nyilvánosság előtt. Több, mint furcsa, hogy három évnyi bírálat után ők maguk is kijöttek egy ökopolitikai formációval, ráadásul lenyúlják a témáinkat is, ők azonban velünk ellentétben semmit nem tesznek a civilekért, mondják. Mikor azt kérdezem, reális-e, hogy összefogjanak valaha is, azt mondják, nem állnak össze hiteltelen emberekkel, az ökopolitika ügye fontosabb ennél. Az LMP balzöld párt, így Lányi, minket pedig be akartak szorítani a jobbzöld kategóriába. Ennek azonban sikeresen ellenálltunk, mondja.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acsne.eva
2010. március 05. 01:57
Kedves Bukovics Martin! A cikkében és a képein szereplő idős embereknek semmilyen köze nincs az Élőlánchoz. Egy félreértés folytán kerültek oda, mert eljutott hozzájuk a sajtóbeszélgetés híre, amiről azt hitték, hogy nyilvános rendezvény. Nem volt az. Csak a szerzők, és a sajtó képviselői voltak hivatalosak, de nem volt szívünk elküldeni az idős érdeklődőket. Ön tehát nem az Élőlánc tagjait fényképezte. Ezek a képek egyébként sem adnak hiteles képet a rendezvényről, ahol az elnöki asztalnál ültek a szerzők közül heten, a közönség soraiban pedig a sajtó képviselői és az érdeklődők. Vagy az önök olvasói nem igénylik a hiteles tájékoztatást? Sajnálom, ha ennyire leértékeli a "Mandínert". Üdvözlettel Ács Sándorné
tevevanegypupu
2010. március 04. 17:03
Nem tu sokat hallani roluk, ha jol emlekszem volt egy-ket muemlek vagy muemlek-jellegu epulet, aminek a lebontasat megakadalyoztak vagy legalabbis megprobaltak. Ez mindenesetre nagyon jo pont, kevesen vannak akik csinalnak valamit valoban, es nem csak vitatkoznak ilyesmirol. Az LMP programja egyebkent kisse atvero, tulsagosan a "zold programra" hivatkoznak es nem a liberalis tervezeteikre helyezik a hangsulyt, szoval nem annyira hiteltelenek, mint inkabb becsaposak.
szori
2010. március 04. 10:17
megint egy fasza, saját cikk. egyre jobbak vagytok! lassan nem is lesz szükségem az Indexre :-)
Hofburg
2010. március 03. 23:52
Lányi András nagyon jó, önéletrajzi, politikai, közéleti könyvét mindenkinek ajánlom: http://hetivalasz.hu/konyvrendeles/lanyi-andras-elefant-a-porcelanboltban-25412/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!