A Jobbik árt az autonómiatörekvéseknek

2010. augusztus 09. 14:54

Árt az erdélyi autonómiatörekvéseknek, ha az Európai Parlament alelnökét, Tőkés Lászlót egy lapon emlegetnék a kuka tetejéről ebédelő jobbikos Szegedi Csanáddal - egyes erdélyi magyar lapok szerint ez a legkevésbé sem hiányzik a romániai magyaroknak.

2010. augusztus 09. 14:54

Az Új Magyar Szó és a Krónika is az erdélyi magyar autonómiatörekvéseknek a Jobbik által képviselt szélsőjobboldalisággal való összemosásától tart - annak kapcsán írják ezt, hogy a Jobbik megnyitotta marosvásárhelyi irodáját. A Krónika újságírója szerint a baj az, hogy a radikális párt a gesztusok szintjén el tudja hitetni a forrófejűbb vagy elkeseredettebb határon túliakkal, hogy érdemben is tesz értük valamit - csakhogy román oldalról kellő rosszindulattal bármi belemagyarázható a Jobbik erdélyi tevékenységébe.

A Krónika szerzője szerint „az itteni magyaroknak az hiányzik a legkevésbé, hogy önrendelkezési törekvéseiket egy magángárdát gründoló, cigányozó-zsidózó párttal azonosítsák, vagy hogy Tőkés Lászlót, az Európai Parlament alelnökét az EP-ben egy kuka tetejéről ebédelő Szegedi Csanáddal emlegessék egy lapon”.

Az Új Magyar Szó arról ír: „Egy pillanatig se feledjük, hogy a román politikum egy része (azok, akik már megelégelték, hogy folyton osztoznak az RMDSZ-szel a kormányzásban, no meg viselkedniük kell a magyarokkal szemben) és vélhetően a titkosszolgálatok: hosszú ideje lámpással keresik a szélsőséges magyar szervezeteket, illetve az ilyen megnyilvánulásokat, hogy aztán rájuk hivatkozva a teljes magyar érdekvédelmet megbélyegezzék, lejárassák, esetleg betiltsák” - a Jobbik erdélyi fellépése pedig kiváló lehetőséget ad erre. Erre utal az is, hogy egy román konzervatív párti politikus Szegedi Csanád Romániából való kitiltását kérte.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2010. augusztus 09. 19:45
....." Erdélyben még egy Tamás Gáspár Miklós is veszélyes Horthy-fasiszta sovén nacionalista tud lenni a román SZÉLSŐSÉGES! narratívában."... ...így a helyes... Mert amúgy a románok többségét k.rvára nem izgatják a "magyarnacik". Az erdélyi magyarokat b.szogató román pártok a magyarországiakon kívül senkit nem érdekelnek..
blogen
2010. augusztus 09. 19:01
Ez a régi csapda amibe nem szabad besétálni. Amíg ott élnek magyarok, addig a románok szélsőségesnek fogják bélyegezni őket. Teljesen mindegy ki azok és mit csinálnak. Erdélyben még egy Tamás Gáspár Miklós is veszélyes Horthy-fasiszta sovén nacionalista tud lenni a román narratívában.
magnamater
2010. augusztus 09. 17:21
A románok csak azokat a magyarokat fogadják szívesen, akik még náluk is magyarellenesebbek:mint például Eörsi Mátyás, vagy Gyurcsány Ferenc A Jobbiknak meg a honi baloldal keltette rossz hírét, nem csupán e pártnak, hanem a magyarságnak akarva ártani. .
gilyanpeter
2010. augusztus 09. 17:09
A jobbik bármit csinál, csak ártani tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!