„Jézus is jászolban született”

2010. december 18. 17:51

Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért és az otthon szülés mellett demonstráltak szombaton civilek Debrecen belvárosában.

2010. december 18. 17:51

Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért és az otthon szülés mellett demonstráltak szombaton civilek Debrecen belvárosában. Az esemény keretében felolvasták a hazai lapok Geréb Ágnessel kapcsolatos írásait. Teret kaptak azok a publicisztikák is, amelyek a kórházi szülés esetén bekövetkezett komplikációk statisztikájáról szóltak.

A szervezők elmondták: örömmel vették, hogy a szaktárca jogszabálytervezetet készít az intézményen kívüli szüléről, de Geréb Ágnes előzetes letartóztatását továbbra is ellenzik.

Dénes Zoltán plébános, egyetemi docens, a körülbelül harmincfős tüntetés egyik szónoka kifejtette: külföldön szerzett pozitív tapasztalatai miatt áll ki az otthon szülés mellett. Mint mondta, itthon az orvosi szakmák összecsúszását törvényileg kellene megszüntetni, szétválasztva a szülész, a nőgyógyász, és a bába feladatait. Plébánosként felhívta a figyelmet arra, hogy „Jézus is jászolban született”. Szerinte a szülés nem betegség, hogy orvossal kelljen kezeltetni, hanem természetes dolog, az embernek pedig nem szabad beleszólnia a természet dolgaiba.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2010. december 19. 15:03
Azért Dénes egy. doc. pléb. figyelmét felhívnám arra tényre, hogy a szentírási történet épp arról szól, hogy az emberek közönye, elutasítása vezet oda, hogy Jézus, a korban is a legalacsonyabb presztízsű módon és helyen jött a világra. Épp az az egyik legfontosabb üzenet, hogy ennél rosszabb már akkor se volt ...
MakLeod
2010. december 19. 14:02
Én nem bíznám a Jézus sztorira a gyerekem életét... A mesehősök is általában otthon születnek... De hogy kerül a képbe a modern egészségügy? Na mindegy, van ami sosem változik.
bmucsai
2010. december 19. 12:07
A korházban szülés - otthon szülés vitában túl sok "mozgalmár" elemet látok - holmi statisztikai adatokkal dobálózva - , és nincsen igazán tisztességesen végig gondolva a dolog. A szülés természetes dolog. Ez igaz. Az otthonszülés az anya lelki szükségleteit elégíti ki, a magzat szempontjai ez ügyben nem releváns. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy magyarországon a magzatnak nicsenek jogai, ezért az anya döntése az otthon szülés szabadsága jogilag nem korlátozható. A magzat szempontjait ( egészségesw élethez való jog ) az a szakmai grénium ( orvos, bába ) képviseli, akik az eseményt levezetik. Ha a magzat személyiségi jogokkal rendelkezne, neki ( egészséges élethez való jog) a legbiztoságosabb körülmények felenének meg leginkább. Emiatt a mesterségesen szított orvos - bába ellentét a magzat szempontjából káros. Legyünk őszinték az egész ellentét oka, a pénz. Ki teszi zsebre a pénzt a szülésért. Minden érv, statisztika csak arról a vitáról szól, kié legyen a pénz. Az otthonszülés romantikája, a kórházban szülés embertelensége vita nem a magzatról, nem a szülő nő egészségéről, hanem a bába vagy orvos pénzéről szól. Ha valamennyire is szakmai szempontok vezetnék a statisztikák készítőit, nem csak születésről készítenének statisztikákat ( ez csak a folyamat végeredménye ), hanem a magzat megelőző állapotásól is. Egészséges magzat otthon szülés / kórházi szülés. Remélem a magzat jogainak alkotmányban való megjelenése jó irányba viszi el ezt a problémát.
Trükkök Százai...
2010. december 19. 00:13
Valaki lője már le ezt az állatot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!