Tölgyessy: A kormány nyerte a médiaháborút

2011. május 03. 19:04

A pénz beszél címmel, tizenhatodik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb média-szakmai konferenciáját - írja a Népszabadság. Még maguk az újságírók sem érezték ennyire rosszul magukat, mint most - jellemezte a magyar sajtó mai állapotát Tölgyessy Péter politikai elemző.

2011. május 03. 19:04

Tölgyessy szerint az új médiaszabályozás alapján egy más összetételű Alkotmánybíróság egészen más ítéleteket hozhat, mint a korábbi - a sajtószabadságot szélesen értelmező - Sólyom-féle bíróság. Egy nagy hatalmú sajtó-ellenőrző testület-rendszert állítottak fel, kiterjesztve az ellenőrzést a tévék, rádiók mellett a nyomtatott sajtóra, sőt korlátozottan az internetre is - idézi az elemzőt a Népszabadság.

A kormánytöbbségnek hármas célja lehetett: megüzenni, hogy megnyerték a médiaháborút, jó lesz tartani tőlük, teljessé és tartóssá tenni az ellenőrzést a közszolgálati intézmények fölött, illetve állásokat, műsorlehetőségeket, befolyást adni a Fidesszel szimpatizálóknak. A kormányzat Tölgyessy véleménye szerint nem szüntette meg a sajtószabadságot, de tartóssá akarja tenni a kormányhoz kötődő, jobboldali média-túlsúlyt legalább kilenc évre. Az új médiatúlsúly tartós is lehet az elemző szerint, ehhez egyetlen dolog kell: sikeres kormányzás.

Török Gábor politikai elemző szerint a média valódi tulajdonosi viszonyai átláthatatlanok, sokszor maguk a politikusok sem tudják, kik a médiumok valódi gazdái. Uj Péter, az Index főszerkesztője szerint nem véletlen, hogy a háttérben meghúzódó összefonódások és oligarchikus berendezkedések nem kapnak nyilvánosságot, ezek résztvevői aktívan tesznek is azért, hogy ne derülhessen fény a valós viszonyokra. Szauer Péter (HVG) szerint bizonyos összefonódás természetes a média, a politika és a gazdaság között, ez a világon mindenhol így van - legfeljebb máshol nem a trambulinról vizelnek a medencébe - írja a Népszabadság.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. május 04. 06:41
Csak az az erthetetlen, ha peldaul Uj Peter ismeri a hatterben meghuzodo nagyhatalmu oligarchak osszefonodasat es ez zavarja, miert nem hozza ezt nyilvanossagra, miert nem irja meg tenyszeruen?
Akitlosz
2011. május 04. 05:55
"Tölgyessy Péter politikai elemző" Azokból lesz "politikai elemző", akik sikertelenek a politikában? Egy volt parlamenti párt volt elnökeként minden lehetősége megvolt, hogy ne csak elemezze, de alakítsa is a politikát. Nem jött össze. Véleménye így annyit ér, mint volt pártja támogatottsága. Bármelyik választáson lemérheti, hogy hányan hisznek még neki, hányan bíznak benne.
lastres
2011. május 03. 20:52
"Az új médiatúlsúly tartós is lehet az elemző szerint, ehhez egyetlen dolog kell: sikeres kormányzás." Na asszem megnyugodhatunk, mert ez eddig inkább egy csődtömegnek néz ki, mint sikeres kormányzásnak.:)
pityesz74
2011. május 03. 20:48
Ajjajjj a sajtószabadság megmaradt, de az állami pénzcsapokat elzárták.Szar ügy ez?Szegény Farkasházi is hogy fog a hócipője így megélni?Nha ez a balliberális újságíróknak a legnagyobb baja!"hazudtunk éjjel meg nappal" na ezt tették az említett média munkások is.Most találjanak vevőt a hazug cikkjeikre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!