Az idénymunka növeli a foglalkoztatást

2011. július 28. 11:16

A második negyedévben csökkent a munkanélküliség az előző időszakhoz, és 2010 második negyedévéhez képest is. Ennek egyik oka elemzők szerint a szezonális munkák beindulása.

2011. július 28. 11:16

A munkanélküliségi ráta 11,6 százalékról 10,8 százalékra csökkent 2011 második negyedévében - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Egy évvel ezelőtt ugyanez a ráta 11,1 százalék volt.

A első negyedévhez képest 76 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma is - ez Árokszállási Zoltán,az Erste Bank elemzője szerint ez a tavaszi és a nyári szezonális munkák beindulásának köszönhető. Az aktivitási ráta is nőtt, a népességcsökkenés ellenére is szélesedik a munkaerőpiac - tette hozzá.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint szintén a várakozásoknak megfelelően csökkent a munkanélküliség, ugyanakkor problémákat okozhat a munkaerőpiaci kereslet és kínálat területi és képzettségbeli diverzitása.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dönci4
2011. július 28. 16:31
Hurrá! Meglesz itt az egymillió!
realista
2011. július 28. 13:47
Az időnként közölt munkanélküli ráta köszönő viszonyban sincs a valósággal (ugyanis a regisztrált munkanélküliekkel számol), a tényleges érték ennél sokkal nagyobb. Nincsenek benne azok akik már kiestek az ellátásból, és például a tönkrement vállalkozók sem, akik már csak papíron vállalkozók, s a hajléktalanok nagy része. A korrekt számítás az volna, ha az összlakosságból kivonnák az aktív dolgozókat, a kiskorúakat, a nyugdíjasokat, a tőkejövedelemből élőket, a diákokat, és a maradék adná a munkanélküliek számát.
itstrue
2011. július 28. 13:28
A foglalkoztatást ma úgy növelik, hogy kirúgnak 5 embert és felvesznek helyettük 10 fő 4 órában foglalkoztatottat. Nőtt a foglalkoztatottság? Igen. Duplájára! Ettől még éhen fognak dögleni? Igen. Naná! De a statisztikákban jól mutat. Én is csak azt a statisztikát fogadom el amit én hamisítottam. Az övékét nem.
drkovax
2011. július 28. 12:51
"Az idénymunka növeli a foglalkoztatást" Természetesen. De ugyanebben az időszakban tavaly is növelte. Vagyis a lényeg mégis csak abban a 0,3%-nyi csökkenésben van a tavalyi azonos időszakhoz képest valamint abban, hogy ez a különbség nagyon-nagyon lassan, de folyamatosan nő ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!