Boldoggá avatták Scheffler János vértanút

2011. július 03. 17:01

Mintegy tízezer ember jelenlétében, ünnepi szentmisén hirdették ki Scheffler Jánosnak, Szatmár vértanúhalált halt püspökének boldoggá avatását a szatmármémeti székesegyház előtti téren vasárnap. Az 1942-ben felszentelt megyéspüspök szembeszegült a romániai katolikus egyházat a pápától elszakítani akaró kommunista törekvésekkel, Jilava börtönében hunyt el 1952. december 6-án.

2011. július 03. 17:01

Boldoggá avatták Scheffler Jánost, Szatmár vértanúhalált halt püspökét vasárnap.A mintegy tízezer ember jelenlétében megtartott ünnepi szentmisén a szatmármémeti székesegyház előtti téren Schönberger Jenő római katolikus szatmári megyéspüspök köszöntője után Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa olvasta fel a boldoggá avató határozatot. Ezek után leleplezték Scheffler János arcképét, majd Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét. A Szatmári Egyházmegye 1942-ben felszentelt megyéspüspökének élete az üldözöttek védelméről szólt. Szembeszegült a romániai katolikus egyházat a pápától elszakítani akaró kommunista törekvésekkel, ezért előbb kényszerlakhelyre vitték, majd letartóztatták. Jilava börtönében halt meg 1952. december 6-án.

Az eseményen számos vallási vezető, többek között Francisco-Javier Lozano apostoli nuncius, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Ioan Robu bukaresti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Lucian Murean fogaras-gyulafehérvári görög katolikus nagyérsek, valamint Románia és Magyarország római és görög katolikus egyházmegyéinek mintegy kétszáz papja és több mint harminc, püspöki rangot elért főméltósága vett részt. A világi vezetők közül többek közül Semjén Zsolt magyar és Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, Csehi Árpád, a Szatmár megyei tanács elnöke, valamint Habsburg György, Habsburg Kristina és Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is tiszteletét tette.
 
Scheffler János boldoggá avatási eljárásának megindítását Reizer Pál püspök kezdeményezte a papok és hívek kérésére. A tanúkihallgatásokat is tartalmazó ügyiratcsomót 1996. december 5-én adták át hivatalosan a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának. XVI. Benedek pápa 2010. július 1-én hagyta jóvá a boldoggáavatási dekrétumot.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
prosz-tata
2011. július 04. 11:21
Nem bántom én azt a Halott Embert. Orbán Viktor vissza akarja vezetni a munka világába a sok naplopót. Néztem a TV-t...... Még jó, hogy a sok maskarás, mind a szabadnapján.....
packó_
2011. július 03. 22:52
Nagytestvér, én már ilyen mocskot régen olvastam, mint amit írtál. Tényleg érdekel, hogy szekus, vagy szdsz-s vagy-e?
packó_
2011. július 03. 22:33
Hát téged honnan küldtek?
Nagytestver
2011. július 03. 21:51
Scheffler János megbuktatta jogból és megalázta Kolozsváron a Visán László nevű diákját 1943-ban, ez lett a veszte, mikor Visán a Departamentul Cultelor inspektora lett, és viszontszopatásból lecsukatta. Scheffler nem mártír volt vagy vértanú ahogyan hazudják és torzítják, hanem egy mulatós-ivós vatikáni besúgó, Szatmárhegyen húzatta a cigányokkal, mikor lebombázták a szatmári püspöki palota óvóhelyét a papság és kispapság nagyrészével, amiről Scheffler valószínűleg előre értesült, ha így volt, bűnöző és nem boldog, az apja mindennesetre alkoholista napszámos volt. P. Szőke János, a boldoggáavatás nyélbeütője (posztulátora) Kádár titkosrendőre volt Svédországban, meg ahol megbíztak benne. Egyébként egy kurvás tekergő. Scheffler a zuhany alatt halt meg, valsz. infarktusban, mert a börtönben nem voltak cigánymuzsikusok és szakácsnők, ebben hol a mártírság? A kortársak közül Mayer hármas kém (magyar, német, vatikáni), Wolf Gyula a felesége, Jakubinyi szekus besúgó, Schönberger egy nyaló, bárhova besúgó idióta, stb. stb. Mindez az adófizetők pénzén élőben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!