Kreatív: Spéder miatt hullik szét az Index

2011. szeptember 13. 16:05

Spéder Zoltán „autoriter cégvezetési stílusa és politikai-gazdasági kapcsolataiból adódó tartalmi elvárásai miatt” távozott posztjáról az Index vezetőségének jelentős része a Kreatív Online szerint. Az elnök tagadja, hogy piaci, vagy politikai érdekek befolyásolnák döntéseit.

2011. szeptember 13. 16:05

„A tulajdonosok azért vásárolták meg annak idején az Indexet, mert korszerű, független és meghatározó erejű webes kiadvány. Az Index attól működött jól az elmúlt évtized során, hogy sem piaci, sem politikai érdekek nem befolyásolták a tartalmát. (...) A tulajdonosi cél az, hogy azok az értékek, amelyek az Indexet a jelenlegi piaci pozíciójába juttatták, a jövőben is érvényesüljenek” - így reagált a Kreatív Spéder Zoltánnak, a CEMP igazgatósági elnökének kérdéseire Pusztay András vezérigazgató.

A lap szerint az Index hírportál radikális átalakulása - többek között Uj Péter főszerkesztő, Kardos Gábor ügyvezető, Tóta W. Árpád publicista, és Vaszily Miklós vezérigazgató távozása - Spéder Zoltán „autoriter cégvezetési stílusa és politikai-gazdasági kapcsolataiból adódó tartalmi elvárásai miatt” ment végbe. „Spéder 2007-től, az OTP-től való távozása után egyre jobban egyre aktívabban volt jelen az Index cégvezetésében, ami a 2008-as gazdasági világválság és a média egészét sújtó recesszió idején csak erősödött: a tulajdonos szinte napi szinten vett részt a büdzséről és egyebekről való döntésben” - olvasható a cikkben.

A Kreatív azt írja: „a párt (Fidesz) köreiből rendszeresen hallani olyan véleményeket, hogy az Index a legfontosabb online csatorna, emiatt mindenképpen ellenőrzés alá kell vonni, és ha nem sikerül, akkor »ki kell csinálni«. (...) Spéder vezetési stílusával tisztában lévő ismerősei szerint legszívesebben ő személyesen szerkesztené a címlapot”. Amint a cikkben olvasható: Spéder Zoltán a médiatörvény elfogadása után a szerkesztőségi rend szigorítását tervezte, nem sokkal később pedig „Uj Péter elcsukló hangon közölte a szerkesztőséggel: mindennek vége”.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. szeptember 14. 08:46
Egyelőre én is csak azt látom, amit a kollégák feljebb már kifejtettek - elfogult, a kormányt zsigerből támadó cikkek, vélemények és bicskanyitogató blogketrec - marad az egy szem Mandiner meg a hulladék bulvár és a Costes-élménybeszámolók. Ha nekik ez a kiegyensúlyozott, "értelmiségi ellenzéki" fék a Fidesz alatt, akkor lassan visszasírom az MSZP-t, mert ez undorító, ami most megy.
huttinger
2011. szeptember 13. 21:19
Spéder nem tulajdonos, hanem vagyon kezelő. Azért az nagy különbség.
nybo
2011. szeptember 13. 19:42
"Az, hogy a Fideszt ruhellik, az nyilvanvalo, hiszen ertelmes emberek. " a Jobbik is rühelli a Fideszt, meg Gyurcsány is, mégse nevezném annak őket
blogen
2011. szeptember 13. 18:22
Azért jó lenne ha tényleg megsemmisülne ez a demokratikus fészek. Aki kritikus hang akar lenni, az húzzon Izraelbe és ott kritizáljon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!