HVG: Szakmai anomália miatt bűnözhettek a rendőrök

2011. október 24. 11:05

Hat alacsonyabb rangú rendőr a gyanúsítottja a több tízezres nagyságrendű hamis statisztikai adatok nyújtása miatt indult nyomozásnak – tudta meg a hvg.hu.

2011. október 24. 11:05

Hat gyanúsítottja van annak a hamis statisztikai adatok nyújtása miatt indult nyomozásnak, amelyet Hatala József országos rendőrfőkapitány feljelentése alapján folytat a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség – tudta meg a hvg.hu. A lap szerint eddig csak alacsonyabb rangú rendőrök kerültek gyanúba a több tízezres nagyságrendű hamis adatok miatt.

Hatala József feljelentésének alapja az volt, hogy bizonyos vagyon elleni bűntetteknél az érintett kapitányságok dolgozói nem töltötték ki a rendőrségi és ügyészségi bűnügyi statisztikai rendszer kötelező statisztikai lapjait. Olyan ügyekről van szó, amelyekben még a bíróság véleménye sem volt egységes arról, hogy hány bűncselekmény miatt kell eljárniuk - írja a portál. A hvg.hu megjegyzi, az ügy mögött szakmai anomália is húzódhat, a rendőrkapitányságok és a parancsnokok eredményességét ugyanis a bűnügyi statisztikával mérik.

A szervezet szóvivője, Kállai Gábor a nyomozás jelenlegi állása kapcsán arról számolt be, hogy az ügynek hat gyanúsítottja van: négy rendőrőrs parancsnok és két osztályvezető, akik a statisztikai lapok kitöltéséért feleltek. Őket kihallgatták, a további nyomozás szükségességéről még nem született döntés. A hamis statisztikai adatok szolgáltatásáért akár egy év szabadságvesztés is kiszabható büntetésként, azok ugyanis alkalmasak a közbiztonsággal kapcsolatos összkép torzítására.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oxycoccus
2011. október 24. 21:28
a Jobbik megvédi a rendőröket!
James
2011. október 24. 19:16
És ez nem csak a rendőrségre igaz.
vizipipa
2011. október 24. 17:57
Amikor valahol megkapargatják a "kiváló" statisztikát rögtön kiderül: a valós esetek harmada se kerül rögzítésre, mert rendre elhajtják a feljelentőket, sokan pedig az előzmények miatt már nem is próbálkoznak. Minden illetékes - meg bánatukra sok más is - tudja, hogy a hivatalos statisztika köszönő viszonyban sincs a tényleges helyzettel. A fejétől büdös a hal, de a látszatot az őrizzük!
nyugalmazott tanár
2011. október 24. 14:44
Szakmai anomáliák máshol is előfordulnak, még sem bűnöznek az alkalmazottak. Kellett ahhoz egy jó adag bűnelövetői szándék is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!