Tovább zuhan a nyomtatott lappiac

2011. november 10. 09:40

2011. harmadik negyedévében is folytatódott a lapok eladott példányszámainak csökkenése. A legnagyobb visszaesés a közéleti lapok esetében történt. Külön említésre méltó az ingyenes Metropol példányszámának közel 20 százalékos visszaesése az előző negyedévhez képest - írja mfor.hu.

2011. november 10. 09:40

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ)harmadik negyedéves adatai szerint tovább folytatódott a nyomtatott, azon belül is elsősorban a közéleti lapok, eladott példányszámainak csökkenése. A legnagyobb vesztes a Népszabadság, melynek példányszáma a tavalyi hasonló időszakhoz képest 9500-zal - ebből a harmadik negyedévben 1100-zal - 63 ezerre csökkent. A válság kezdete óta pedig összességében már 42 százalékkal kevesebb Népszabadság fogy.

Hasonlóan nagy zuhanáson megy keresztül a Magyar Hírlap, amelyből a harmadik negyedévben átlagosan naponta 11155 darabot adtak el. Ez az előző év azonos időszakához képest 17 százalékos, auditálásának kezdetéhez, vagyis a két évvel ezelőtti állapothoz képest pedig 37 százalékos példányszámcsökkenést jelent. A Magyar Nemzet példányszáma is csökkent, de jóval kisebb mértékben, mint versenytársaié. A Népszava példányszáma pedig gyakorlatilag stagnál, mindössze 132-vel kevesebbet adnak el belőle, mint az előző negyedévben. Ha a tavalyi hasonló időszakhoz képest nézzük, akkor pedig még ha kismértékben is, de nőttek az eladásai.

Továbbra is az ingyenes Metropol a legnagyobb példányszámú színes napilap. A harmadik negyedévben 233 ezer példány jutott el átlagosan az olvasókhoz. Ez azonban 45500-zal kevesebb, mint az előző negyedévben és az előző év hasonló időszakához képest is 41300 darabos példányszámcsökkenést jelent. A Blikk harmadik negyedéves eladásai csökkentek, míg a Borsé némileg növekedtek. Éves összehasonlításban azonban mindkét lap nagyjából 5 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

Az időszak nyertesei a pletykalapok és a női magazinok voltak, ami - az mfor megállapítása szerint - feltehetőleg a nyári szabadságolásoknak köszönhetőek, az oldal szerint ezt támasztják alá a MATESZ adatai is, amelyek szerint bár a lapok harmadik negyedéves eladásai nőttek az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban mégis csökkentek a példányszámai. Az időszak legnagyobb példányszám-növekedését pletykalapok között a Story, női hetilapok körében pedig a Kiskegyed érte el - olvasható a mfor.hu összeállításában.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korhely
2011. november 10. 13:52
A MATESZ adatai szerint a 168 óra az egyetlen olyan közéleti, gazdasági hetilap, ami 2011. harmadik negyedévében növelni tudta eladásait.
Oldgóbé
2011. november 10. 13:18
A Népszava még éééél?
anticonstitutionelle
2011. november 10. 12:51
1. Nincs ideje az embereknek újságot olvasni. 2. Az internet előnye, hogy sokan munka kőzben tudnak olvasni, úgyhogy a főnök nem veszi észre. 3. minek fizessek újságért ha minden fent van a neten? 4.A Metró az újságírás legalja, aki valaha kezében tartott egy igényes újságot az nem nyúl utána 5. Népszava? Bolgár Gyuri is dezertált, mi ez ha nem vég kezdete?
JackHárpi
2011. november 10. 11:24
Zuhan a nyomtatott sajtó piaca? NEM VÉLETLEN! Elég volt az ideológiai párt lapokból! Népszabadság , a Magyar Nemzet ugyanúgy segget nyalt az elmúlt 15 évben! Egy egy kurzus kezdetekor fellendül majd leáldoz a csillaguk! Ugyanez a helyzet a TV-k , rádiók esetében is! Jó példa a TV2 vagy az MTV esete, amióta párt ellenőrzés alatt vannak a hírek szerint "esett mint az üveges tót" a nézettség! Valójában hiányzik a független polgári újságírás!Pedig lenne rá igény -bizonyítják pl a Szentesi Zöldi László féle förmedvényhez való hozzászólások! ...vagy az a polgári öröm ami Stumpf András írását fogadta! Újra fel kell találni az erkölcs és érték vezérelte újságírást és akkor nem csökken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!