Benyújtotta a családvédelmi törvényt a KDNP

2011. december 02. 19:35

Elsőbbséget élvezne a mindenkori költségvetés tervezésekor a családok támogatása a KDNP családok védelméről szóló sarkalatos törvénye szerint, melyet péntek délután nyújtottak be a parlamentnek. Oktatnák a házasságra való felkészítést és a családi életet, és egyebek mellett rögzítenék a szülők és a gyermekek kötelességeit.

2011. december 02. 19:35

Benyújtotta a KDNP a családok védelméről szóló sarkalatos törvényt az Országgyűlésnek. Az indítvány szerint a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét valósítja meg, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság. A javaslat tartalmazza, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem és tisztelet, valamint külön törvényben foglaltak szerint támogatás illeti meg. Az is szerepel benne, hogy a mindenkori költségvetés tervezésekor elsőbbséget élvez a családok támogatása. Az emberi élet értékéről, az egészséges életmódról, a házasságra való felkészítésre szolgáló, felelősségteljes párkapcsolatról és a családi életről szóló ismeretanyag az alap- és középfokú oktatási intézményekben egyaránt megjelenne.

A javaslat, amelyet keretjellegű szabályozásként aposztrofálnak, tartalmazza: a munkavállaló szülő jogosult arra, hogy gyermeke elhelyezéséhez munkaideje tartamára az államtól segítséget kapjon. Az indítvány megfogalmazza, hogy a szülő köteles és jogosult arra, hogy kiskorú gyermekét családban gondozza, felelősen nevelje, és a gyermeke testi, szellemi, lelki és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételeket, valamint az oktatásához és az egészségügyi ellátásához való hozzájutását biztosítsa. Emellett köteles különösen gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, vele együttműködni, gyermekét az őt érintő kérdésekről korának és fejlettségének megfelelően tájékoztatni, véleményét figyelembe venni. A tanköteles korú gyermek kötelessége, hogy képességeinek megfelelően eleget tegyen tanulmányi kötelezettségének, a kiskorú gyermek kötelessége pedig, hogy — korának és fejlettségének megfelelően — tartózkodjék az egészségét károsító életmódtól, valamint gondozása és nevelése érdekében szülőjével együttműködjön.

A törvényben szerepel, hogy kiskorú gyermek szülőjét kiemelt munkajogi védelem, illetve a szülői szerep és a munkavégzés összehangolását, a családi élet védelmét biztosító kedvezmények illetik meg. Az állam a család és a munkavállalás összeegyeztethetőségének érdekében ösztönzi a részmunkaidőben történő, illetve az egyéb atipikus foglalkoztatási formákban való munkavégzést. A várandós, illetve egy évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nőt csak az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő olyan munkakörben lehet foglalkoztatni, amelyhez hozzájárult, és amelyben alapbére nem kevesebb, mint a megelőző munkakörében. Amennyiben a foglalkoztató nem tud ilyet biztosítani, a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és részére külön törvényben foglaltak szerint alapbért kell folyósítani. A javaslat tartalmazza továbbá a fizetés nélküli szabadság, a szülési szabadság, a szülői pótszabadság, a részmunkaidős foglalkoztatás, a felmondási védelem intézményét, továbbá az apát megillető munkaidő kedvezményt. Rögzítenék a családi adózást is, valamint azt, hogy az állam ösztönzi a család és a gyermeknevelés értékét közvetítő műsorok, médiatartalmak bemutatását.

Az indoklás szerint az elmúlt években több párhuzamos családügyi témájú törvény  szabályozta és befolyásolta a családok mindennapi életét. Ez hátrányosan befolyásolta a gyermekvállalási kedvet, mivel az hosszútávra szóló döntés, melynek meghozatalához stabil és kiszámítható viszonyokra van szükség. A gazdaság fejlődését és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát is veszélyezteti a drámai népességfogyás és a társadalom mind gyorsabb elöregedése. Mindez megköveteli a családtámogatási, gyermeknevelési, foglalkoztatási és jóléti intézkedések rögzítését. Leszögezték: az indítvány nem értéksemleges módon határozza meg a család intézményével kapcsolatos legfontosabb rendelkezéseket.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muttimi
2011. december 03. 14:21
Akkor most szemezgessünk a hatályos Csjt-ből: Csjt. 23. § (1) A házastársak jogai és kötelességei egyenlőek; a házasélet ügyeiben közösen kell dönteniük. (2) A házastársak a személyüket érintő ügyekben önállóan, de a család érdekeit szem előtt tartva döntenek. Csjt. 24. § A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak és egymást támogatni kötelesek. Csjt. 75. § (1) A szülői felügyelet körében a szülők kötelessége, hogy a gyermeket gondozzák, tartsák, a gyermek testi, értelmi és erkölcsi fejlődését elősegítsék. (2) A gyermek köteles szülei iránt tisztelettel viseltetni, nekik engedelmeskedni és fáradozásaik eredményességét tőle telhetőleg elősegíteni. Nahát! Beleszólnak még ebbe is! Évtizedek óta! A tisztelt tiltakozók eddig mit csináltak?
nagyjózsef
2011. december 03. 09:54
A KDNP egy magát választási okokból kereszténynek nevező megélhetési formáció, akik szeretnek anti SZDSZ-t játszani.Lett volna néhány nagyon jó javaslatuk (magzatok védelme az alkotmányban), ezt Orbán akkora tockossal és kokival jutalmazta, hogy megszólalni alig mertek. Maradt ez a baromkodás, ezt megengedik nekik, Semjén két mészárlás között ilyeneket talál ki.
P.A.
2011. december 03. 07:29
Na újra elolvastam. Veszélyezteti a nyugdíjrendszert? Milyen nyugdíjrendszert? Stabil és kiszámítható viszonyokra van szükség? Dehát ez teljesen idegen lenne a Fidesz-politikától! Propagandaanyagok a tévében? Volt már ilyen, amikor a dolgozó népet szolgáltuk. Ráadásul: Egy éves gyereket nevelő anya? Az ilyen eddig mintha gyedet kapott volna az államtól. Ezentúl tehát a munkáltatótól kell kapnia? Ez mondjuk annyira valószínűtlen, hogy feltehetően félreértem. Olvassa el már valamelyik köcsög kommunista KDNP-vezér a Szép Új Világot. Azt akarják pepitában?
Learten
2011. december 02. 20:18
"Oktatnák a házasságra való felkészítést és a családi életet, és egyebek mellett rögzítenék a szülők és a gyermekek kötelességeit." Akkor törvényben azt is rögzítik hogy ezentúl nekem kell a reggeli kávét főznöm? "...a kiskorú gyermek kötelessége pedig, hogy — korának és fejlettségének megfelelően — tartózkodjék az egészségét károsító életmódtól, valamint gondozása és nevelése érdekében szülőjével együttműködjön." Ez csak a cikkben van, vagy tényleg törvényben akarják rögzíteni? Látott már a törvény megfogalmazója miért korszakba ért gyereket? Kamaszt? Vagy tudja egyáltalán milyen egy gyerek? "A várandós, illetve egy évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nőt csak az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő olyan munkakörben lehet foglalkoztatni, amelyhez hozzájárult, és amelyben alapbére nem kevesebb, mint a megelőző munkakörében. Amennyiben a foglalkoztató nem tud ilyet biztosítani, a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és részére külön törvényben foglaltak szerint alapbért kell folyósítani." (Nem akarom a szülőket bántani.) De most komolyan, megint elmentem agyilag otthonról. Nem az átkosban volt olyan hogy kötelező dolgozni és tilos volt nem tenni? Most meg egy kisgyerekes örülhet ha munkát és működő óvodát talál? Befejeztem, ha ez a cikk nem kamu akkor .... opsz elakadt a szavam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!