WSJ: Az 
IMF
 a 
héten 
körvonalazza
 a 
megállapodás
 feltételeit

2012. január 11. 10:52

A vezető gazdasági lap szerint a kormányt a piacok felől érkező egyre nagyobb nyomás és a forint gyengülése tette kompromisszumkésszé. A CNBC által megszólaltatott szakértők szerint nincs alternatívája az IMF-megállapodásnak.

2012. január 11. 10:52

Magyarország
 és
 az
 IMF
 valószínűleg még
 a
 héten

 körvonalazzák
 a
 hitelszerződés 
feltételeit – írja a Wall Street Journal. Ian Talley cikkíró 
szerint 
Fellegi
 Tamás
 miniszter
 azért
 tárgyal
 az
 IMF
 vezetőivel,
 hogy
 megelőzze
 Magyarország
 Európa
 új
 Görögországává
 válását.
 A
 szerző
 megjegyezte,
 hogy
 a
 piaci
 nyomást, 
a 
forint
esését 
és
 a 
bóvlivá
 minősítéseket
 követően 
úgy 
tűnik, 
a
 magyar
 kormány
 egyre
 nyitottabb
 a
 kompromisszumra.
 Moises
 Naím,
 a
 Carnegie
 Endowment
 for
 International
 Peace
 elemző
 szerint
 nagyon
 meglepő
 lenne,
 ha
 nem
 érkezne
 szándéknyilatkozat
 a
 megállapodás
 körvonalairól
 és
 előfeltételeiről.


A vezető amerikai lap
 emlékeztetett
 Fellegi
 korábbi
 nyilatkozatára,
 miszerint
 Orbán
 Viktor
 nyitott
 készenléti
 hitelmegállapodásról
 tárgyalni,
 azonban
 ahhoz
 el
 kell
 érni
 a
 lehetséges
 legkedvezőbb
 feltételeket – olvasható a Médianéző összeállításában.
 Az
 EU
 tisztviselői
 szerint
 Brüsszel
 csak
 akkor
 ad
 pénzt, 
ha 
Magyarország 
biztosítékokat 
ad 
a 
jegybanki
 függetlenségről.
 Martonyi
 János
 külügyminiszter
 elmondta:
 „a
 Magyar
 Nemzeti
 Bank
 függetlensége
 nem
 kerül
 veszélybe”,
 Magyarország
 pedig
 kész
 megfontolni
 a
 jogszabályi
 változtatásokat.
 Talley
 szerint
 az
 IMF
 a
 jegybanki
 függetlenségen
 kívül
 valószínűleg
 deficitcsökkentést,
 új
 pénzügy-politikai
 szabályozásokat
 és
 strukturális
 reformokat,
 mint
 például 
a 
deregulációt 
fogja 
kérni 
a 
hitelprogram 
részeként.

Újra Magyarországra érkezett a CNBC stábja, hogy a Budapestről számoljon be a legfrissebb magyarországi eseményekről. A gazdasági hírcsatorna élő adásban megszólaltatott meg szakértőket, akik szerint nincs alternatívája az IMF-megállapodásnak, viszont az összes kártya a valutaalap  kezében van.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béla bá
2012. január 11. 17:08
Egy kivonat a IMF szerződésből. Persze, hogy nem tetsző bizonyos "részletek" megváltozása. Ezért ez a nagy "ellenszenv." Az elvtársak akkoriban benyaltak csontig, közben ők is lopták az ország vagyonát ahol csak lehetett. Ez véget ért, ezért ez a nagy "felháborodás" hazájukat képesek elárulni. IMF "Az 1982. évi 6-os számú Törvényrendelet (Tvr.) 9. cikkelyének 2. szakasza alapján, az IMF Magyarországon 1982. óta napjainkig korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, vállalatokat (egyszóval mindent, ami megvehető és privatizálható adósság fejében). A Tvr. 9. cikkely 3. szakasza mentesíti az IMF-et hazánkban mindenféle bírói és hatósági eljárás alól Magyarország területén, magyar bíróság, az IMF semmiféle ügyletébe nem avatkozhat bele. Az IMF megvásárolt tulajdonait bérlőkkel szemben is teljes ez a jogvédelem, az IMF viszont bárkivel szemben kezdeményezhet bírósági eljárást Magyarországon. A Tvr. 5. szakasza alapján az IMF irattárai teljes mértékben sérthetetlenek az IMF semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető semmiféle hivatal részére Magyarországon. A Tvr. 6. szakasza alapján az IMF minden vagyona és követelése mentes bármily nemű korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen természetű moratórium alól hazánkban. A Tvr. 8. szakasza alapján az IMF valamennyi kormányzója, ügyvezetője, helyettesei, bizottsági tagjai, képviselői, tanácsadói, tisztségviselői és valamennyi alkalmazottja is mentesül mindenféle jogi eljárás alól Magyarországon; A Tvr. 9. szakasza alapján az IMF valamennyi vagyona, jövedelmei, követelései és ügyletei teljes mértékben adómentességet, vámmentességet és illetékmentességet élveznek Magyarországon."
tarackos
2012. január 11. 13:32
A körvonal már megvan, egy nagy cumira hasonlít. Köszönjük focista!
nybo
2012. január 11. 13:23
Görögországhoz hasonlóan Magyarország is egyike volt azoknak a kicsi, némileg periferiális országoknak, amelyekkel a pénzpiaci szakembereknek nem sok dolguk volt - írja a MarketWatch gazdasági portál, megemlítve, hogy Magyarország lakossága alig tízmillió, a GDP-je pedig kevesebb mint 200 milliárd dollár - vagyis a fele például az Apple piaci értékének. Most azonban Magyarország lehet a következő pénzügyi vihar középpontja. A csőd szélén áll, miközben a tekintélyelvű, populista miniszterelnök nem akar a Nemzetközi Valutaalap szabályai szerint játszani. A MarketWatch szerint Magyarország önmagában nem igazán számít a piacoknak, de ízelítőt adhat a közeljövőből. A piacok mind több szigort várnak el. Magyarország lehet, hogy az első jelentős ország lesz, amely államcsődöt jelent, de korántsem az utolsó. Elég világos, hogy mit akarnak a piacok: azt, hogy az IMF jöjjön, és takarítsa fel a szemetet, valamint biztosítsa, hogy a külföldi befektetők nem szenvednek jelentős veszteségeket. A magyaroknak azonban más elképzeléseik vannak - írja a MarketWatch. A cikk szerint Orbán meglehetősen kellemetlen politikus, potenciálisan ő lehet a következő Vlagyimir Putyin, a magyar állásponttal mégis elég nehéz nem szimpatizálni. A szokásos IMF-gyógyszer ugyanis nem igazán hatott más országokban sem. A görög gazdaság továbbra is zsugorodik, Írország is csúszik vissza a recesszióba. Ha ez az ára az IMF további támogatásának és a piacok kiengesztelésének, nem meglepő, hogy a magyarok közül sokan úgy gondolják, jobban járnak nélküle. Az adósságok rendezése sok időbe telik, és mindenkinek fájdalmat okoz majd. A magyar miniszterelnök azonban rájött, hogy a csőd nem is olyan rossz megoldás, egyszerűen annyit jelent, hogy a befektetőknek némi veszteséget kell majd elkönyvelniük. Aligha ő lesz az utolsó politikus, aki hasonló következtetésre jut, vagyis a pénzpiacoknak további veszteségekkel kell majd számolniuk. Az elmúlt évtizedben felhalmozott adósság nagy részét pedig soha sem fogják visszafizetni - áll a MarketWatch cikkében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!