WSJ: Magyarország finomította a hangnemét

2012. január 26. 09:07

Interjút készített Orbán Viktorral a Wall Street Journal. A kormányfő kijelenti: Magyarország minden kérdéssel kapcsolatban kész tárgyalni, de a Magyar Nemzeti Bank tisztviselőinek a fizetésénél nem tesz kivételt.

2012. január 26. 09:07

Magyarország finomította a hangnemét az EU-val szemben – írta meg a Wall Street Journal. Az utóbbi hetek harciassága után Orbán Viktor békülékeny arcát mutatta: „Magyarország minden kérdéssel kapcsolatban kész tárgyalni” – mondta a miniszterelnök a Wall Street Journalnak adott interjújában szerdán. „Vannak még vitás pontok, de nagyon optimista vagyok. Azt hiszem, hogy közel vagyunk a céljainkhoz” – tette hozzá Orbán, aki azt is világossá tette, hogy a parlamentnek a jegybank törvény módosítását fogja javasolni, és kész az egykulcsos adó módosítására is. A cikk idézi az EU szóvivőjét is, aki Orbán keddi útja után kijelentette, hogy az EU „üdvözli a magyar oldal készségét a megoldások keresésében.”

A magyar miniszterelnök útja után a forint erősödni kezdett, emlékeztettek a szerzők. Orbán szerint február végére megvalósulhatnak a kért törvényi változtatások, és március végére születhet megegyezés a hitelezőkkel. Orbán azt is kijelentette, hogy az adatvédelmi törvényt is meg fogják változtatni az EU kéréseinek megfelelően. A bírák nyugdíjazásával kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, hogy a lépés a nyugdíjkorhatár országos szintű összhangba hozását szolgálja, és nem politikailag motivált. A jegybanki tisztviselők fizetésével kapcsolatban Orbán ugyanakkor hajthatatlan maradt: „Van egy felső határ a köztisztviselők korében. Nincsenek kivételek. Nem értjük, hogy az EU ezt miért értékeli a jegybank függetlensége elleni támadásnak” – szögezte le.

Orbán Viktor a jelenlegi gazdasági helyzetre utalva úgy nyilatkozott, hogy „politikai pályafutásom legnagyobb kihívása előtt állok. Csökkenteni kell az eladósodottságot, 3 százalék alatt tartani a hiányt, mindezt lassú növekedés mellett.” A hitellel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarország ugyan nélküle is tudná finanszírozni magát, de „szükségünk van egy garanciára, amelynek az üzenetét a pénzpiacok értik” – idézi a Médianéző az amerikai lapban megjelent interjút.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Terminátor
2012. január 26. 11:35
SZÁNALMAS A FIDESZ !!! Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak
tarackos
2012. január 26. 10:04
"politikai pályafutásom legnagyobb kihívása előtt állok." Annak már vége, csak a bábjaid tartanak még a helyeden, szégyent hoztál a népre...
nyugalmazott tanár
2012. január 26. 09:17
"Magyarország finomította a hangnemét az EU-val szemben" Ekkora csúsztatást. Egyszerűen csak engedett a dúrva, arcátlan erőszaknak.
marko11
2012. január 26. 09:16
Szegény Simortól sajnálni azt a havi 8 milliót! Neki is élni kell valamiből! (Nehogy má' az offshore vagyonát kelljen apasztania!) Meg még esküdnie is a magyar(!) parlamentben? Ez már kínzás. (Hogy aztán majd azonnal meg is szegje az esküjét!?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!