James Murdoch önként állt fel

2012. február 29. 19:16

Lemondott a News International vezérigazgatói pozíciójáról James Murdoch, Rupert Murdoch fia, miközben a News of the World egykori bulvárlap körüli botrány vizsgálata folytatódik. Londoni médiaszakértők szerint a hamarosan elkészülő vizsgálati jelentések várhatóan súlyosan elmarasztaló megállapításokat tartalmaznak majd a távozó vezetővel szemben.

2012. február 29. 19:16

Lemondott szerdán a globális Murdoch-sajtóbirodalom brit érdekeltségének vezetője, James Murdoch - a 81 éves cégalapító, Rupert Murdoch fia - a News International vezérigazgatói pozíciójáról. A 39 éves James Murdoch New Yorkba költözik, ott folytatja tevékenységét a News Corporation médiakonglomerátum vezérigazgató-helyetteseként.

A News International az idősebbik Murdoch vezette globális sajtó- és médiaholding, a News Corporation nagy-britanniai érdekeltsége, és gondozásában jelent meg a News of the World, a világ egykori legnagyobb példányszámú angol nyelvű vasárnapi bulvárlapja, amely körül a botrány tavaly nyáron kirobbant. A hatalmas felháborodást keltő eset ismertté válása után a cég azonnal felszámolta a 168 évvel korábban alapított vasárnapi lapot, amely helyett éppen múlt hétvégén elindította a The Sun vasárnapi változatát.

A News of the World tavaly júliusi bezárásához vezető súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a lap - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste. A hatósági gyanú szerint a News of the World az évek során ezenkívül több ezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük a királyi család tagjai, vezető politikusok, a celebvilág legnagyobb sztárjai, sőt az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

Az ügyben jelenleg több szerteágazó vizsgálat folyik, amelyek kiterjednek most már arra a gyanúra is, hogy a Murdoch-lapok bizalmas információk fejében magas rangú rendőrtiszteket, kormányzati tisztviselőket fizethettek le az elmúlt években. A párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálatok során eddig összesen 36 személyt vettek őrizetbe. Köztük van a The Sun tíz egykori és jelenlegi munkatársa, valamint Andy Coulson, David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök korábbi sajtófőnöke, aki egykor a News of the World főszerkesztője volt.

Londoni médiaszakértők szerdai kommentárjai szerint nem meglepő James Murdoch lemondása, mivel a hamarosan elkészülő vizsgálati jelentések várhatóan súlyosan elmarasztaló megállapításokat tartalmaznak majd vele szemben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!