A sajtószabadság hét feltétele

2012. március 09. 13:37

A sajtószabadság megjelenéséhez és konszolidációjához három plusz négy feltételnek kell teljesülnie – és e feltételek némelyikének teljes vagy részleges hiánya magyarázza az egyes országok közti különbségeket, illetve azt, hogy Magyarországon a sajtószabadság a mai napig nem szilárdult meg.

2012. március 09. 13:37
Bajomi-Lázár Péter

„A demokratikus konszolidáció szakírói szerint egy fiatal demokrácia akkor stabil, ha három feltétel teljesül: létrejönnek a demokráciát védő intézmények (intézményes feltétel), a politikusok körében konszenzus alakul ki arról, hogy a demokrácia az egyetlen érvényes játékszabály (viselkedési feltétel) és a demokratikus berendezkedést a választók nagy többsége támogatja (attitudinális feltétel). Ennek analógiájára érvelhetünk úgy, hogy a sajtószabadság megjelenéséhez és konszolidációjához három plusz négy feltételnek kell teljesülnie – és e feltételek némelyikének teljes vagy részleges hiánya magyarázza az egyes országok közti különbségeket, illetve azt, hogy Magyarországon a sajtószabadság a mai napig nem szilárdult meg. A továbbiakban ezeket tekintem át és illusztrálom néhány példával.

Intézményes feltétel


Az országgyűlésnek olyan médiatörvényt és médiahatóságot kell teremtenie, amely megvédi a médiát a rá nehezedő politikai és gazdasági nyomástól. A Freedom House szerint a médiatörvények első generációjának elfogadása után több pontot javult a sajtószabadság helyzete például Bulgáriában, Magyarországon és Szlovéniában, ám a magyar helyzet a második generációs, 2010-es médiatörvények után megint romlott. A többpárti ORTT-vel szemben az egypárti Médiatanács nem puffer, hanem transzmissziós szíj: nem hárítja, hanem továbbítja a kormányzati nyomást.

A médiatörvény sem védi meg a médiumokat a nyomásgyakorlással szemben, hanem

gumiparagrafusaival és az azok megsértőinek kijáró milliós büntetésekkel Damoklész kardjaként lebeg fölöttük. Az intézményes feltétel ma nem teljesül Magyarországon.

Viselkedési feltétel


A politikai döntéshozóknak el kell fogadniuk, hogy a sajtószabadság az egyetlen érvényes szabály. Önkorlátozást kell gyakorolniuk. Nem szabad például pártkatonát
a Fidesz volt országgyűlési képviselőjét – kinevezniük a Médiahatóság élére. Mert ennek az ellenkezőjére is van példa: a bolgár médiahatóság elnöke a független értelmiségiként tisztelt veterán újságíró, Georgi Lozanov.

(Azt, hogy Bulgária ma rosszul teljesít a sajtószabadság-teszteken, a magánmédia helyzete magyarázza, míg a bolgár köztévé a közvélekedés szerint az egyik legfüggetlenebb médium az országban.) Ma a viselkedési feltétel sem teljesül Magyarországon. (...)”

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atisz
2012. március 14. 13:40
Basszus, aki a régi ORTT-t hozza fel mint követendő példát a Médiatanáccsal szemben, annak az agyában komoly viharok lehetnek (és most nem a brainstormingra gondoltam).
packó_
2012. március 14. 10:05
Továbbra is szeretném megtudni a Mandinertől, hogy marad-e a jövőben is a troll gyalázkodásnak itt helye? Lassan elveszti a Mandiner azokat a kommentelőit, akik miatt létrejött ez a portál. Köztük várhatóan engem is. Tudom, hogy a trolloknak a média szétverése a célja, ezért fizetik őket. Kérdésem, hogy a Mandiner megvárja, amíg célt érnek, vagy előtte kivágja innen őket a francba. Ez nem cenzura, hanem egy sajtótermék megtartása azoknak, akiknek az készült.
krisztoforo48
2012. március 12. 11:15
Az a baj Habóczki úr,hogy túlvalósult a sajtószabadság e honban.
kjkj945
2012. március 12. 11:15
"A sajtószabadság hét feltétele" Szerintem csak ez: Az Igazat, a tiszta igazat, a teljes igazságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!