Index: Tovább ront a sajtó helyzetén az új Btk.

2012. március 01. 15:44

Eddig is problémás volt a 2006-ban szigorított jogszabály, miszerint az intézkedő rendőrök arcát az arról felvételt készítő médiumoknak kötelező kitakarniuk, az új Btk. azonban tovább erősítené a közhatalomgyakorlók ilyen jellegű védelmét. Az Index szerint ez fokozott öncenzúrát eredményezhet.

2012. március 01. 15:44

A múlt héten a kormany.hu oldalon is közzétett új Polgári törvénykönyv javaslata szigorítaná a magyar sajtóra vonatkozó részt, ami a nyilvános eseményeken intézkedő rendőrök arcának kitakarását illeti – írja az Index. A portál emlékeztet: az egyenruhások ilyen jellegű védelme egyedülálló a világon, és Magyarorászon is csak a 2006-os rendőri túlkapások után vált általános gyakorlattá. Az előírt kitakarást nem, vagy nem megfelően teljesítő sajtótermékek több százezer forintos pénzbüntetésre számíthatnak. Az új szabályozása viszomt már nemcsak a felvétel nyilvánosságra hozatalát kötné hozzájáruláshoz, hanem annak elkészítését is.

A jelenlegi szabályozás értelmében a közhatalomgyakorló tisztséget betöltők bár közfeladatot látnak el, de nem közszereplők, így akár kérhetnék is arcuk nyilvánossá tételét. A hatályos Ptk. szerint csak akkor nem kell hozzájárulást kérni a lefotózott személyről, ha nyilvános közszereplés közben készült a felvétel – ilyet pedig tipikusan politikus, közéleti szereplő követ el – írja az Index. A portál megjegyzi, a rendőrök gyakran élnek a sajtó elleni feljelentés lehetőségével, a bíróság ugyanis szinte kivétel nélkül az ő javukra dönt.

Egyetlen ilyen esetben állt a sajtó mellé a bíróság: a pécsi ítélőtábla egy 2011-es sporteseményen lefotózott rendőr perében úgy érvelt, „a tömegrendezvényen való rendőri részvétel (...), a sport- vagy politikai rendezvényeken a szurkolótáborok egymás elleni fellépésének a megakadályozására kivezényelt rendőrök tevékenysége különösen a 2006. őszi budapesti események fényében nyilvános közszereplésnek minősül” – számol be az Index. A portál azt is felidézi: az Index ellen indított hasonló eljárás azonos érvelése nem járt eredménnyel, kiszabták a pénzbírságot.

Tekintve, hogy két hasonló ügyben eltérő ítélet született, felmerülhet a lehetősége, hogy a Kúria jogegységi döntést hoz, vagyis meghatároz egy ajánlott intézkedést a ilyen esetekre vonatkozóan. Banicz Erika Viktóra, a Kúria szóvivője a felvetésre úgy reagált, „önmagában nem okoz súlyos jogbizonytalanságot, ha egy konkrét ügyben a bírói gyakorlattal ellentétes döntés születik, a Kúriának nem kell jogegységi eljárást indítania, mert van jogorvoslati lehetőség”.

Az Index szerint az új szabályozás esetleges elfogadása olyan következményeket is maga után vonhat, mint a fokozott öncenzúra vagy a hírfogyasztók kielégítő tájékoztatásának hiánya. Rétvári Bence a KIM államtitkára az Indexnek az ügyről elmondta: „a koncepciót jogtudósok írták, ez még nem a kormány álláspontja”. Hozzátette: a javaslat valóban nem oldja meg a rendőrképmás és a nyilvánosság problematikáját, de személy szerint szeretné, ha ez rendeződne.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!