Petíció miatt vették le a műsorról Pesty adását

2012. március 21. 06:32

A köztévé műsora ellen tiltakoztak civil aktivisták kedden Budapesten. Setét Jenő, az Ide tartozunk Facebook-csoport szervezője petíciót adott át, amelyben a kezdeményezők azt kérték, hogy a Magyar Televízió tartózkodjon a Pesty Fekete Doboz legutóbbi adásának megismétlésétől.

2012. március 21. 06:32

Az m1 csatorna Pesty Fekete Doboz című, a roma társadalom életével foglalkozó, március 7-én vetített műsora ellen tiltakoztak civil aktivisták kedden Budapesten. Az Ide tartozunk Facebook-csoport által szervezett, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székháza előtt mintegy 25 fő részvételével tartott demonstráción Setét Jenő civil aktivista petíciót adott át, amelyben a kezdeményezők azt kérték, hogy a Magyar Televízió tartózkodjon a Cigány út címmel vetített műsor március 21-i megismétlésétől. A résztvevő civil aktivisták között jelen volt Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont vezetője is.

Az MTVA kedden délelőtt sajtóközleményben tudatta, hogy eltekint a műsor megismétlésétől. Mint írták, az adás nagy vitákat váltott ki, „az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára”. „Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint” – fogalmaz a közlemény. A tájékoztatás szerint az alkotók a magyar társadalom egyik legégetőbb kérdésével, a roma társadalom életével foglalkoznak sajátos nézőpontból, és a filmben is elhangzik, hogy a műsorral „egy egészséges vitát kívánnak generálni”.

Setét Jenő, az Ide tartozunk Facebook-csoport szervezője a helyszínen elmondta: álláspontjuk szerint a műsor „méltatlan, elfogult, egyoldalú, cigányellenes indulatokat gerjesztő”, és tovább növeli a társadalmi ellentéteket. Tájékoztatása szerint a petícióhoz eddig mintegy 1400-an csatlakoztak. Setét Jenő elmondta: tiltakoznak a köztelevízió műsorszerkesztési politikája ellen, amelyben teret engednek az „ilyenfajta cigányellenes műsoroknak”. Azt kérte, hogy az egyenlő elbánás és méltóság elvét érvényesítsék a köztelevízió műsoraiban.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oxycoccus
2012. március 22. 20:05
Hol lehet megnézni ezt a filmet? Vagy letölteni? Sajnos nem láttam.
dr.Kvasztics Fedor
2012. március 22. 20:05
Minden probléma megoldása ott kezdődik, hogy kendőzetlenül kimondjuk az igazságot. Az álszent szőnyeg alá söprés azt eredményezi, hogy az emberek egyre inkább a Jobbikban és a Magyar Gárdában fogják látni a megoldást. Lehet, hogy valójában ez a cél? Fenn kell tartani a rendezetlen cigánykérdést, hogy tovább lehessen fújni a rasszista országról szóló lufit? Amely országról aztán azt is el lehet mondani, hogy fasiszta pártokat terem?
dr.Kvasztics Fedor
2012. március 22. 17:15
A filmben cigány emberek beszélnek a cigányságról. Akik ma többségben egy nagy, kezelhetetlen tömeget alkotnak, nagyobbat, mint a hajléktalanok. A filmben elhangzik, hogy az öt éves gyerekek 25%-a cigány. El fogod tartani őket, fizeted nekik a segélyre valót, ha felnőnek úgy, hogy nem látták még dolgozni járni a felmenőiket sem? A kisebbség önmagában nem érv, a kisebbségnek ki kell érdemelnie a többség respektjét. Ha nem képes rá, csak egyre fokozza a feszültséget ilyen-olyan jogvédők segítségével, az előbb utóbb rosszra vezet. Ma ebbe az irányba igyekeznek a Horváth Aladárhoz, a Mohácsi Viktóriához hasonlók. Valakik ezért fizetik őket.
Learten
2012. március 22. 17:15
Nem tudom felfogni mi bajuk van a petíciót átnyújtóknak a filmmel. Talán nem nézték végig. Több pozitív gondolatot foglal magában mint negatívat. Talán ez fáj nekik? Kontrasztként Burmann által megjelölt Monika show linkeket ajánlanám és kérdezem én is; Azok megjelenése "rendben" van??? Vajon mi érdekük a tiltakozóknak ezt tenni? Egyébként a film itt elérhető aki nem látta még: http://www.youtube.com/watch?v=E4AneHL-g3I
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!