Biztonsági útmutató újságíróknak

2012. április 26. 08:15

2011-ben összesen 46 újságírót öltek meg a világ különböző országaiban feladatteljesítés közben, 179-en pedig a szerkesztőség helyett börtönökben élik mindennapjaikat. A CPJ szerint egyedül a megelőzés segíthet a számok visszaszorításában.

2012. április 26. 08:15

2011-ben összesen 46 újságírót öltek meg a világ különböző országaiban feladatteljesítés közben, 179-en pedig a szerkesztőség helyett börtönökben élik mindennapjaikat. Nem csoda, hogy egy az újságírók biztonságáért tevékenykedő szervezet úgy döntött, egyedül a megelőzés segíthet a számok visszaszorításában,  és könyvet adott ki a médiamunkások védelme érdekében.

A Committee to Protect Journalists (CPJ) vagyis a Bizottság az Újságírók Védelméért adatai szerint  évente több száz újságírót ölnek meg, börtönöznek be, fenyegetnek meg vagy ejtenek túszul a világ körül, így elmondható, hogy a hírek közvetítése még sosem volt ilyen veszélyes. Éppen ezen növekvő kockázatok miatt érezte szükségesnek a szervezet, hogy 2012. április 26-án kiadja legújabb újságíróknak szánt biztonsági útmutatóját – adta hírül a European Journalism Center.

Az interaktív kiadványt a CPJ szakértői készítették, és a helyi újságíróktól kezdve a nemzetközi zsurnalisztákig – figyelembe véve a munkatársak tapasztaltságát is – igyekeznek mindenkit hasznos tanácsokkal ellátni. Elektronikus információk védelme, fegyveres konfliktusra való felkészülés, szervezett bűnözés leleplezése, a nemi erőszak esélyének csökkentése, mindez csak pár téma, amelyben az útmutató gazdája segítségére lehet. A CPJ újságíróknak szánt biztonsági útmutatója (CPJ Journalist Security Guide néven) elérhető az interneten angol, francia, spanyol és arab nyelven, a legnépszerűbb tablet és e-könyvolvasó formátumokban valamint pdf-ben is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!