Jobbik: Horváth Jánosnak le kellene mondania

2012. április 04. 16:31

Novák Előd, a Jobbik frakcióvezetője szerint a fideszes képviselőnek le kellene mondania azok után, hogy az 1945. április 4-i eseményekre való megemlékezésen a szovjet bevonulást „felszabadításként” jellemezte.

2012. április 04. 16:31

A Jobbik szerint Horváth János fideszes országgyűlési képviselőnek le kellene mondania mandátumáról a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) keddi megemlékezésén elhangzott mondatai miatt — közölte szerdán az MTI-vel Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke.A MEASZ kedden a gellérthegyi Szabadság-szobornál arról emlékezett meg, hogy Magyarországon 67 éve, április 4-én ért véget a második világháború és a fasiszta-nyilas diktatúra.

Az egybegyűltek előtt a MEASZ felkérésére Horváth János (Fidesz) parlamenti képviselő, az Országgyűlés korelnöke mondott beszédet. A kilencvenéves politikus, aki részt vett a nemzeti antifasiszta ellenállásban, majd az 1945-ben megalakuló nemzetgyűlés tagja lett, az egybegyűltek előtt az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy 1945-ben eljött, amit „felszabadulásnak gondoltunk, reméltünk (...) és sokunk számára valóban felszabadulás volt”, ami után Magyarország elkezdte a saját életét élni, amíg annak a Szovjetunió, Sztálin diktatúrája véget nem vetett. Novák Előd szerint ugyanakkor az egész rendszerváltás egyik alaptétele volt, hogy a korábban felszabadításként emlegetett esemény tulajdonképpen megszállás volt. Éppen ezért a Jobbik szerint Horváth János szavai elfogadhatatlanok és méltatlanok egy országgyűlési képviselőhöz, ezért inkább le kellene ezek után mondania — vélte a Jobbik alelnöke.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ezaz
2012. április 04. 20:58
Elődke kőkemény, bátran beleköt a 90 éves köztiszteletben álló professzorba, aki küzdött a hazájáért minden elnyomó hatalommal szemben.
predator
2012. április 04. 20:49
Novákkal most nem értek egyet. Sokaknak valóban felszabadulás volt a szovjet bevonulás. Ennyi. Akinek az volt, az nevezze annnak,akinek meg nem,az nem. Nekem az a véleményem,hogy felszabadulásként indult,aztán megszállás lett belőle. Az volt a hivatkozási alap,hogy az Ausztriában állomásozó csapatoknak kell biztosítani az ellátmányt. Azok a csapatok kivonultak Ausztriából 1955-ben. Magyarországon meg utána is itt maradtak az ő ellátmány biztosítóik.
andrasvirag
2012. április 04. 20:08
minden esetre előnyére válna, ha a Jobbik kiszállna a történelem beteges átírásának kényszeréből, mert abból bizony ekkora marhaságok kerekednek ki, mint emőke beszéde. Vonáék ezzel azoknak tesznek szívességet, akik szalonképtelennek és zavarosnak ítélik a Jobbik nézeteit. Abból, hogy Magyarország 1945-ben igenis felszabadult, nem következik semmi olyasmi, amiért szégyenkeznünk kellene. Ami 1945 után kezdődött, az egy másik történet, de ezzel együtt nem értek egyet a Moszkva-tér átkeresztelésével.Az pedig, hogy emőke szerint Horváth mondjon le, akkora hülyeség, hogy nem kommentálható.
abraxas
2012. április 04. 20:03
Akkor ismét egy kis irónia (április 4-ről...) http://www.youtube.com/watch?v=7IOE9n1leAw Enjoy! :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!