Sólyomot szeretné államfőnek a Védegylet

2012. április 12. 09:16

A Sólyom László megválasztásáért 2005-ben sikerrel kampányoló szervezet szerint most nagyobb szüksége van a magyar politikának a volt államfőre, mint valaha. A Védegylet szerint ha a Fidesz pártpolitikust jelöl államfőnek, az ellentmond az Alaptörvénynek, mivel a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét.

2012. április 12. 09:16

A Védegylet – mely 2005-ben sikeresen kampányolt Sólyom László mellett – szerint a magyar politikának a jelenlegi hitelességi, morális válságában nagyobb szüksége van a volt államfőre, mint valaha, ezért teljes meggyőződéssel támogatja újraválasztását a köztársasági elnöki poszton. „Pártoktól és érdekcsoportoktól függetlenül képviselte az alkotmány szellemiségét, a magyar köztársaságot. Szakmailag hiteles, nemzetközileg elismert jogászprofesszor, akinek eddigi szakmai, civil és politikai tevékenysége a legmagasabb erkölcsi normáknak felel meg” – áll a szervezet nyilatkozatában.

Úgy látják, hogy a magyar társadalomban, az értelmiség különféle pártszimpátiájú köreiben is jól érzékelhető konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy Sólyom képes lehet a köztársasági elnöki intézmény megtépázott hitelének helyreállítására. Ugyanakkor megjegyzik, hogy társadalmi támogatottsága ellenére újraválasztásának pártpolitikai feltételei vannak, megválasztásához a sajtó és a közvélemény jelentős támogatása szükséges. A Védegylet szerint ha a Fidesz pártpolitikust jelöl államfőnek, az ellentmond az Alaptörvénynek, mivel a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét. Hozzáteszik: bár a Fidesznek megvan a parlamenti többsége az új elnök megválasztásához, az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kétharmados hatalom sem képes illegitim döntéseket elfogadtatni a társadalommal. Bíznak benne, hogy a párt ezúttal bölcsebben jár el, és figyelemmel lesz a közvéleményre.

A Védegylet a nyilatkozatban leszögezi, hogy téves azaz értelmezés, hogy Sólyom László visszatérését jelenti, hogy elvállalta a világjogi konferencia fővédnökségét. Azt ugyanis már Schmitt Pál lemondása előtt el kellett vállalnia.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szedlacsek
2012. április 12. 17:48
Na, most akkor hová rohanjak? Miért nem inkább GYF szakdolgozatát segítenek keresni, vagy Pityingert tanítják beszélni, esteleg kimehetnének kirándulni a Zengőre, vagy őrizhetnék a (Lincoln) Lacit, ha megvadul a kedves felesége.
ballada
2012. április 12. 16:46
Zétényi -Takács igazságtétel elkaparására nem lesz több alkalma,vén komkocsi szeretné ismét a szocikat szdsz-t helyzetbe hozni .Áder vagy Kövér mind kettő a közt.elnök helyre alkalmas .
bini
2012. április 12. 15:06
Egyszer volt Budán kutyavásár. Sólyom kimutatta fogafehérjét többszőr, de a legocsmányabb a hivatala után történt amikor elment külföldre moszerolni a kormány az alaptörvénnyel kapcsolatban. Kibukott az igazi arca, a karrierista egoista agressziv megnyílvánulásaiban. Őnző hiu ember akit legalább annyira nem érdekelte az ország érdeke, mint elődjét Göncz papit a lényeg, hogy saját egoját kiélje.(bazsarozsa, 2006, stb)
Pisti, az aragorn
2012. április 12. 14:51
Vajon a Védegylet megkérdezte-e a nyilatkozat előtt Sólyom Lászlót, hogy elfogadja-e a jelölésüket, vagy ez is olyasfajta jelölés, mint amikor a Jobbik Für Lajost jelentette be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!