A magyar parlamenthez fordult az Európai Újságíró-szövetség

2012. május 23. 16:58

A magyar Országgyűléshez fordult szerdán az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) a rádiófrekvenciák ügyében, kérve a jogállamiság tiszteletben tartását, és azoknak a javaslatoknak az átgondolását, amelyek az EFJ véleménye szerint veszélyt jelentenek a sajtószabadságra nézve.

2012. május 23. 16:58

A magyar Országgyűléshez fordult szerdán az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) a rádiófrekvenciák ügyében, kérve a jogállamiság tiszteletben tartását, és azoknak a javaslatoknak az átgondolását, amelyek az EFJ véleménye szerint veszélyt jelentenek a sajtószabadságra nézve. Brüsszeli közleményében a szövetség megállapította, hogy előző pénteken a magyar parlament módosításokat hagyott jóvá a médiatörvényhez. Néhány változtatás az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntését vette figyelembe, „de újságírók szerint a javaslat néhány része rendkívül ellentmondásos, így például az, amely kimondja, hogy csak a Médiatanácsnak van joga jóváhagyni sugárzási megállapodásokat” – írta az EFJ. Értelmezésük szerint ez azt jelenti, hogy a bíróságnak többé nem lesz lehetősége az ilyen megállapodások szabályainak alakítására vagy felülvizsgálatára.

Az európai szakmai szövetség felhívta a figyelmet arra a másik módosítási indítványra, amelynek értelmében a Médiatanács nem is lenne köteles szerződést kötni. „Más szavakkal, ha van is egyértelmű győztese egy tendernek, a Médiatanácsnak jogában áll figyelmen kívül hagyni a tender eredményét” – olvasható a brüsszeli közleményben, amely kitért arra is, hogy a javaslat értelmében ez a szabály a folyamatban levő eljárásokra is visszamenőleg alkalmazandó lenne. Az EFJ szerint ezek a javaslatok egyértelműen a Klubrádió ügyéből fakadnak.

Az Európai Újságíró-szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az említett módosító javaslatokról csütörtökön tervezik a szavazást. „Az EFJ és tagszervezetei, a MÚOSZ és a Magyar Sajtószakszervezet felszólítja az Országgyűlést, hogy gondolja át a döntést a jogállamiság tisztelete és a sajtószabadság nemzetközi normái jegyében” – olvasható a közleményben.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. május 23. 19:50
Megismerhettünk egy következő, ellentmondást nem tűrő liberális vélemény terrort. Köszönjük , hogy elmondta. Ez Itt Magyarország, ahol a magyarok döntenek. A helyén kezeljük, az Önök véleményét. Tessék először felszólalni az USA külpolitikája kapcsán!
freehckr
2012. május 23. 19:50
Nincs véletlenül Jogerős Büntetésüket Töltő Elítéltek Európai Szervezete? Gondolom lenne egy-két szavuk a magyarországi Btk. módosításokhoz... Esetleg Adócsalók Nemzetközi Szövetsége? ANSZ? :) Valószínűleg kifogásolnák egyes adótörvényeinket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!