Nielsen: Az EU-átlagnál jobban nőttek az élelmiszerárak Magyarországon

2012. május 22. 12:41

A piackutató összeállítása szerint a magyarországi 6 százalékos emelkedés a második legnagyobb drágulási ütem Európa vizsgált huszonegy piaca között.

2012. május 22. 12:41

Magyarországon az élelmiszerboltok árai átlag 6 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, Európában pedig 5 százalékkal – közölte a Nielsen kedden az MTI-vel. A piackutató összeállítása szerint a magyarországi a második legnagyobb drágulási ütem Európa vizsgált huszonegy piaca között, a törökországi 12 százalék után.

Most már négy egymás után következő negyedévben nőtt átlag 5 százalék körül az európai élelmiszer-kiskereskedelem bevétele. Az előző két év során kisebb, plusz 2-3 százalékos mutatók jellemezték ezt a piacot – állapítja meg a Nielsen tanulmánya. A legnagyobb növekedést elért országok 2012 első negyedévében Törökország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország voltak. Két országban pedig, Svájcban és Görögországban érték szempontjából csökkent a bolti forgalom 4, illetve 3 százalékkal.

Mennyiségben 1 százalékkal kevesebb élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot adtak el a magyarországi üzletek az idén január-márciusban, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Magyarország mellett tizenegy további országban csökkent a mennyiségi értékesítés. Görögországban kiemelkedő mértékben 5 százalékkal esett vissza mennyiségben az értékesítés, de Csehországban és Portugáliában is 4-4 százalék mínuszt regisztráltak a piackutatók.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. május 22. 18:12
Van pár dolog amiben egyedülállóan sikeresek vagyunk ... ebben igaza van Matolcsy Gyuri bácsinak.
egységben
2012. május 22. 16:04
illetve ha már a matematika birodalmába mélyedtünk két tizedesjegy pontosságig, az intervallum másik végpontján 6,49 illetve 4,50 s a játék folytatódhat tovább...
L066H
2012. május 22. 15:42
"Magyarországon az élelmiszerboltok árai átlag 6 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, Európában pedig 5 százalékkal – közölte a Nielsen kedden az MTI-vel. " Micsoda kerek számok... Gondolom kerekítés eredménye, ami nem zárja ki, hogy az EU átlag az 5,49% a magyar meg 5,51%. Az elsőt 5-re szokás kerekíteni, a másodikat meg 6-ra.
kjkj945
2012. május 22. 14:18
Nem kell félni! Az élelmiszerek minősége viszont rohamosan csökken az EU átlaghoz képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!