Spiegel: A felsőoktatási reform kivéreztetheti a magyar elitet

2012. május 23. 08:28

A német lap megemlítette, hogy még kérdéses a „röghöz kötés” összeegyeztethetősége az Európai Unión belüli szabad mozgással.

2012. május 23. 08:28

Kata Kottra riportjában külföldre készülő magyar fiatalok bemutatásával ismertette a felsőoktatási reform hatásait. A Der Spiegel szerzője szerint a „nacionalista” Orbán-kormány egy vitatott oktatási reformmal arra kényszeríti a fiatalokat, hogy otthon maradjanak, de az ország nem tud nekik munkát adni. Szerinte ezzel a feje tetejére állították a felsőoktatási rendszert. A cikk egy elveszett generációról beszélt, amelyet röghöz kötnek. Kifejtette, hogy a jól kiképzett szakembereket 10-12 évre kötnék meg otthon, amennyiben pedig külföldre mennének, úgy ki kell fizetniük képzésük költségeit. Kottra hozzátette, hogy ezzel azt akarják megakadályozni, hogy a fiatalok elhagyják az országot. Az álláskeresés a 18 és 24 éves korosztály körében ugyanolyan nehéz, mint a dél-európai államokban – állapította meg a szerző.

A német lap cikke szerint a helyzetet tovább nehezíti, hogy a kormány számos szak esetében csökkentette az állami keretszámokat és megemlítette, hogy országszerte csak 100 jogász és 250 közgazdász tanulhat állami támogatással, így némely budapesti iskolában az érettségizők harmada választott már külföldi továbbtanulási lehetőséget. A cikk kihangsúlyozta, hogy idén 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek, mint tavaly, majd arra is kitért, hogy kérdéses, vajon a „röghöz kötés” összeegyeztethető-e az uniós joggal. Megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság most ezzel foglalkozik. „Az ötletet, amely a magyar elit kivéreztetéséhez vezethet, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár (a cikkben helytelenül oktatási miniszter szerepel - a szerk.) találta ki az agyelszívás ellen” – idézi a Der Spiegel írását a Médianéző. A cikk további részében öt magyar fiatal számolt be arról, hogy miért akarnak külföldi egyetemen tanulni.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. május 23. 20:05
...."Kivéreztetheti az elitet" Nem paradoxon ez????????????
ördöngös pepecselés
2012. május 23. 09:21
Tápláljátok őket és ne kössétek röghöz, különben honnan szívom az agyakat, írja egy náci ivadék német firkász
oxycoccus
2012. május 23. 09:19
Attól függ , mi az elit? Jogászok, közgazdászok? Matematikusok, informatikusok nem?
tarackos
2012. május 23. 09:15
Gyalázat amit a felsőoktatásban (is)műveltek! Bajnainak igaza van, újra elüldözzük az értelmiséget. Igaz, a jaffa oligarchának rabszolga kell nem értelmiség, elég ha menetelni tudnak meg húzni egy ikszet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!