Brit sajtóbotrány: tagad és vádol a volt kormányfő

2012. június 11. 19:02

A brit sajtóetikai vizsgálatot végző bizottság félrevezetésével vádolta Rupert Murdochot Gordon Brown volt brit kormányfő, aki szerint a brit Murdoch-lapok a brit katonai szerepvállalásról sem korrekt módon számoltak be, és gyermekének betegségéről is engedélye nélkül adtak hírt.

2012. június 11. 19:02

A brit sajtóetikai vizsgálatot végző bizottság félrevezetésével vádolta Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnást hétfői tanúvallomásában Gordon Brown volt brit kormányfő, aki szerint a brit Murdoch-lapok az afganisztáni brit katonai szerepvállalásról sem korrekt módon számoltak be, és az ő egyik gyermekének súlyos betegségéről is engedélye nélkül, illegális módon beszerzett bizalmas információ alapján adtak hírt.

A botrányt eredetileg az robbantotta ki, hogy tavaly nyáron kiderült: a News of the World, Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtóérdekeltségének egykori vasárnapi lapja – amelyet az ügy kipattanása után a tulajdonos cég szinte azonnal megszüntetett – feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hétfői meghallgatásra beidézett Brown – aki 2007- és 2010 között volt miniszterelnök – kijelentette: soha nem hangzott el az a telefonbeszélgetés, amelyben Rupert Murdoch korábbi tanúvallomása szerint ő – még miniszterelnökként – „háborúval” fenyegette volna meg a cég nagy-britanniai média- és sajtóérdekeltségeit.

A 81 esztendős Murdoch néhány hete a vizsgálóbizottság előtt azt mondta, hogy Gordon Brown egy vele folytatott telefonbeszélgetésben „hadat üzent” az ő brit sajtó- és médiaérdekeltségeinek, miután a brit Murdoch-lapok éles kritikával illették az akkori munkáspárti kormány tevékenységét, és ezt Brown „a kormány elleni hadüzenetnek” nevezte. Murdoch hozzátette, hogy Brown „meglehetősen kiegyensúlyozatlan mentális állapotban” volt a beszélgetés idején. A volt kormányfő azonban a hétfői meghallgatáson közölte: már csak azért sem lehetett „kiegyensúlyozatlan” állapotban a telefonhívás idején, mert ilyen telefonbeszélgetés soha nem zajlott le.

Brown szerint a hatalmas befolyású Murdoch-lapok az afganisztáni brit katonai szerepvállalással kapcsolatban is súlyosan etikátlan módon jártak el, amikor rendre olyan véleményeket közöltek, hogy ő nem viseli szívén a fronton harcoló brit katonák sorsát. Példaként említette, hogy a The Sun című bulvárlap egy ízben megszerezte az ő egyik kézzel írott levelét, amelyet egy elesett katona édesanyjának küldött, kifejezve együttérzését, és a lap a levélben lévő elírások számából is azt a következtetést vonta le, hogy ő nem is törődik igazán a fronton szolgálatot teljesítőkkel. Brown – bár ezt a hétfői meghallgatáson nem említette – fiatalkorában egy sportbalesetben elvesztette látását bal szemére, és a másik szemével sem lát tökéletesen, és köztudott ról

A volt brit kormányfő súlyosan elítélően szólt arról a módról is, ahogy a The Sun néhány éve bizalmas orvosi információkat szerzett meg és közölt elsőoldalas sztoriként Brownék beteg kisfiáról, a cisztás fibrózisban szenvedő, 2003-ban szültetett Fraserről. A The Sun akkori főszerkesztője, Rebekah Brooks – aki ellen egy másik, de kapcsolódó ügyben az igazságszolgáltatás félrevezetése címén már vádat emeltek – néhány hete tartott meghallgatásán eskü alatt azt állította, hogy a politikus engedélyezte a hír közreadását. Brown azonban ezt hétfőn határozottan cáfolta, mondván: soha nem járult volna hozzá, hogy kisfiának betegségét bárki a közvélemény elé tárja.

Az eskü alatt tett hamis tanúvallomás rendkívül súlyos bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján, így – ha ebből az ügyből is vádemelés lesz, és Brown igaza bizonyosodik be – Brooks hosszú évekre börtönben találhatja magát.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!