HVG: Fideszes rádióhálózat kiépítéséért módosult a médiatörvény

2012. június 04. 10:55

A 16 éve működő Dió Rádió mellett a Mátra Centrum Kft. is pályázott a szeptemberben meghirdetett gyöngyösi és hatvani frekvenciákra, utóbbit azonban összeférhetetlenség miatt már korábban ki kellett volna zárni. A Dió állítja: a médiatörvény májusi módosítása a fideszes médiahálózat kiépítését szolgálja.

2012. június 04. 10:55

A helyi rádiók frekvenciáival való trükközésre ad lehetőséget a médiatörvény utóbbi hetekben elfogadott módosítása, mellyel megnyílt a törvényes út, hogy kisebb, fideszes kötődésű „médiabirodalom” épüljön az északkelet-magyarországi régióban – írja a hvg.hu. A portál ismerteti: a jelenleg a Dió Rádió által használt gyöngyösi és hatvani helyi rádiós frekvenciákra tavaly szeptemberben írt ki pályázatot a Médiatanács. A 16 éve működő Dió mellett a két frekvenciára a Mátra Centrum Kft. is pályázott. A Mátra Centrum vezetője korábban Kobzi Tamás, Pálosvörösmart alpolgármestere volt, aki a választások után, 2011-ben Dobróka Tamás, a község független polgármestere fiának adta az irányítást. A cég Miskolc, Ózd és Kazincbarcika frekvenciáit már korábban elnyerte.

A hvg.hu emlékeztet: korábban a médiatörvény nem tette lehetővé, hogy a megyei és települési önkormányzatok polgármesterének, alpolgármesterének közeli hozzátartozója vagy annak cége médiaszolgáltatót üzemeltessen, a két héttel ezelőtti módosítások óta azonban ennek nincs jogi akadálya. A jogszabály egyetlen korlátot szab: továbbra is összeférhetetlennek nevezi a szolgáltatást akkor, ha annak vételkörzete az érintett önkormányzat területét legalább húsz százalékban lefedi.

Névtelen forrásra hivatkozva a portál azt is közli: Bíró Márk, a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója jó kapcsolatot ápol a pálosvörösmarti vezetéssel és a 2010-es választások előtt a kampánytámogatásért cserébe frekvenciát ígért a Mátra Centrum Kft.-nek. A hvg.hu úgy tudja, Bíró a térségben kormányközeli médialánc kialakítását szorgalmazza, ugyanis a médiát tartja felelősnek korábbi veresége miatt.

Az ősszel kiírt frekvenciapályázatok ügyében a médiahatóságnak decemberben kellett volna döntést hoznia, a Dió Rádió közlése szerint eddig azonban csak annyi történt, hogy az általuk benyújtott dokumentumokat alakilag érvényesnek nyilvánították és befogadták. Állítják, a módosítás azt a célt szolgálja, hogy a folyamatban lévő pályázatban megszüntesse a győztesnek szánt pályázó beadványának érvénytelenségét.

A Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) az üggyel kapcsolatban közölte: „a mostani törvénymódosítás csak pontosítana a szabályokon, érdemi változás a cikkben említett pályázati eljárások tekintetében sem történne. A médiatörvény összeférhetetlenséget szabályozó 43. paragrafusának érdemi változtatására ugyanis még 2011. augusztus 3-án került sor.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. június 05. 22:22
90 előtt meg még 45 évig.
Antigoné
2012. június 05. 22:22
Az senkit nem zavart, amikor 2002 után, sőt már 1990-től minden a ballibek kezében volt? Ettől függetlenül nem helyes, ha igaz a hír, de még csak híresztelés.
tarackos
2012. június 05. 22:22
Logikus lenne. Az új nagybirtokos oligarcha jobbágyai mit is hallgatnának földtúrás közben ha nem párt rádiót...
várúr
2012. június 05. 22:22
Te kinek a jobbágya vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!