Vádat emeltek a brit sajtóbotrány főszereplői ellen

2012. július 24. 16:55

Vádat emelnek az egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World körül tavaly kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány főszereplői, köztük David Cameron brit miniszterelnök egykori sajtófőnöke ellen – közölte kedden Londonban az angol-walesi ügyészi hivatal.

2012. július 24. 16:55

Az ügyészség szóvivőjének hivatalos bejelentése szerint nyolc személy összesen 19 vádpontban számíthat bírósági felelősségre vonásra az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányával kapcsolatban. A szóvivő közölte: vádat emelnek magánszemélyek kommunikációjának illegális lehallgatása címén mások mellett Rebekah Brooks és Andy Coulson ellen. Korábban mindketten a News of the World főszerkesztői voltak, Coulson pedig a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatói tisztségét is betöltötte. Coulson foglalkoztatása miatt David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről már jó ideje köztudott volt érintettsége a News of the World botrányos lehallgatási ügyeiben. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából. Az ügyészségi szóvivő keddi tájékoztatása szerint a vádhatóság a bírósági eljárás során azt az álláspontot képviseli majd, hogy a megvádoltak rendkívül kiterjedt illegális lehallgatási tevékenységet űztek.

A vád szerint a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük olyan hollywoodi sztárokat, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között volt David Blunkett egykori brit belügyminiszter, Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó válogatott volt szakvezetője és Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott csatára is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!