Az EMIH lehet az Arany Alkony idősotthonok új gazdája

2012. augusztus 10. 14:09

Egyházi működtetésbe kerülhet a kilenc nyugdíjasotthonból álló Arany Alkony-hálózat. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rendezni szeretné a hányatott sorsú otthonok lakóinak jogi helyzetét.

2012. augusztus 10. 14:09

Két jelentkező közül a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) veheti át az Arany Alkony idősotthonok működtetését – írta a PestiSrácok.hu. A tényfeltáró blog szerint az ortodox zsidó egyház mellett egy ciprusi bejegyzésű offshore cég tett még ajánlatot a Medicatus-cégcsoportnak a kilenc otthon üzemeltetésére. Eddig a Kálvin János Református Presbiteri Misszió működtette az intézményeket, de a szervezet tavaly elvesztette egyházi státuszát, és így az állami kiegészítő normatívára való jogosultságát is.

„A szándék részünkről végig adott volt a vásárlásra. Mi azt a feltételt támasztottuk, hogy az idősektől érkezzen egy levél, hogy ők is szeretnék, hogy az EMIH vegye át az Aranyalkonyt. Ez végül mindegyik érdekképviseleti szerv kiadta. Miután találtunk két európai zsidó alapítványt, akik segítettek az Aranyalkony Idősotthonok megvásárlásában már csak a megállapodást kell  tető alá hozni” – válaszolta a PestiSrácok.hu kérdésére Nógrádi Bálint, az EMIH vezetőségi tagja.

Az EMIH szeretné rendezni a nyugdíjasotthonok lakóinak egyelőre tisztázatlan jogi státuszát – korábbi sajtóhírek szerint kérdéses, mi lett a beköltözők jelentős, fejenként 6-7 millió forintos befizetéseinek sorsa. 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. augusztus 10. 15:17
A szövevényes ügyről Jakab Sándor elmondta, hogy a HMRKE szuperintendense (püspöke) 2005 tavaszán Magyarországon a Somogy Megyei Bíróságon az egyház Zsinati Tanácsának döntésére hivatkozva nyilvántartásba vetette a Kálvin János Presbiteri Missziót. ...Jakab Sándor tudomása szerint a Zsinati Tanács soha nem hozott olyan határozatot, hogy missziót jegyeztet be, illetve egyházat alapít Magyarországon. Erre nem is lett volna joga a tanácsnak, mert "alkotmányunk szerint egyházunk, a HMRKE csak a Horvátország területén élő és működő református keresztyén egyházközségeket foglalja magába" - tette hozzá. ...Bírálat érte a fúziót azért is, mert az egyházi fenntartó a szolgáltatásért 70 százalékkal több állami támogatást kaphat mint versenytársai. nol Kik ezek?
jégecet
2012. augusztus 10. 15:16
Csanád pont ráér. :)
kodani
2012. augusztus 10. 14:51
Mindent ell kell adni a zsidóknak?Tudom hogy az ilyen otthonokban a komcsi nagyik és papik laknak(mert ugye csak nekik van erre pénzük)de azért ez már sok.
ketroot
2012. augusztus 10. 14:44
Jajj a zsidók már a spájzban vannak, jajj, jajj!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!