Megszűnthet az erdélyi Látó című folyóirat

2012. augusztus 30. 11:09

Egy tervezett önkormányzati döntés miatt veszélybe kerülhet a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat megjelenése, miután a Maros megyei tanács egyik határozattervezete megszüntetné a szerkesztőséget, mint önálló intézményt, és beolvasztaná a helyi megyei könyvtárba.

2012. augusztus 30. 11:09

A határozattervezet a Maros megyei önkormányzat honlapján olvasható, amely szerint a Látót és a szintén az önkormányzat által finanszírozott román nyelvű, Vatra című irodalmi folyóiratot szeptember 1-jétől a Maros megyei könyvtár úgynevezett kiadórészlegébe olvasztják be. A határozat a csütörtöki önkormányzati ülés tervezett napirendjén szerepel.

Az átszervezés nyomán a két intézmény elveszítené önálló jogi személyiségét, a szerkesztőségeknek pedig meg kell válniuk alkalmazottai mintegy felétől. A két szerkesztőséget egy közös irányító főszerkesztő és egy-egy főszerkesztő-helyettes vezetné. A mostani szerkezet szerint mindkét folyóirat külön intézményként működik, saját főszerkesztővel és főszerkesztő-helyettessel és adminisztratív személyzettel.

„A határozattervezet gyakorlatilag az intézmény megszűnését jelenti” – nyilatkozta Szabó Róbert Csaba, a Látó főszerkesztő-helyettese kedden az MTI-nek. Mint mondta, a legérzékenyebben az önálló jogi személyiség elvesztése érinti őket, hiszen ez azt jelentené, hogy a szerkesztőség munkájával kapcsolatban semmiről nem dönthetnének, önállóságuk megszűnne. A főszerkesztő-helyettes szerint az új szerkezetben megszűnne a lap jelenlegi profilja, a szerkesztés szabadsága, és ezt nem vállalhatják. Hozzátette: a román folyóirat szerkesztői is fel vannak háborodva, és együtt kívánnak fellépni a határozattervezet elfogadása ellen.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!