Handelsblatt: Az állam miatt veszteségesek a magyar bankok

2012. szeptember 28. 08:55

A német lap beszámolt arról, hogy az MKB ismét bajor anyabankja támogatására szorul. A cikk szerint a magyar állam beavatkozásai miatt az országban a bankok nagy része veszteségesen működik.

2012. szeptember 28. 08:55

A Handelsblatt beszámolt arról, hogy a BayernLB további pénzeket fektet bizonytalan lábakon álló magyarországi bankjába, az MKB-ba. A pénzintézet közleményére hivatkozva a cikk ismertette, hogy az MKB 230 millió eurót kaphat, amely október végéig érkezhet meg. Ezzel a bank magántőke-állománya 375 millió euróra emelkedik. A német lap emlékeztetett, hogy az aktívái alapján a negyedik legnagyobb, magyarországi hitelintézetnek számító bank már régóta küzd gazdasági problémákkal és felidézte, hogy az előző évben az MKB 400 millió eurós veszteséget könyvelt el.

A lap szerint a bank az ország súlyos gazdasági helyzetétől szenved: a magyar állam masszív beavatkozásai is gondoskodnak arról, hogy a legtöbb magyarországi bank veszteségesen működik – írja a Handelsblatt. Az írás emlékeztetett, hogy Magyarország két évvel ezelőtt bevezette Európa legmagasabb bankadóját, és hozzátette, hogy ezen felül a kormány „parancsára” a devizahiteleket különösen kedvező feltételek mellett kellett átváltaniuk forintra. Megjegyezte, hogy ennek költségeit nagyrészt a bankok viselték, majd megállapította, hogy Magyarország gazdasági kilátásai borúsak maradtak. Idén nagy valószínűséggel csökkenni fog a nemzeti jövedelem. A cikk szerint a BayernLB szívesen megválna az MKB-től, azonban még nem talált rá vevőt – idézi a cikket a Médianéző.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2012. szeptember 28. 14:26
Az extraprofitot amit eddig termelt az MKB, nem kellett volna kivinni az országból az anyabankhoz. A másik meg az, hogy ha nem nálunk lennének a legmagasabb hitelkamatok, akkor biztosan lenne aki felvenné őket.
laci0011
2012. szeptember 28. 11:45
Csak a lehetőségeit túlbecsülö,szuicid alkat áll neki a bankárokkal kötelet húzni!Könnyedén borítékolható a végeredmény az erőviszonyok ismeretében.Lehet persze átmeneti eredményeket elérni,de a végén más fog sunyin mosolyogni.
gyurmandia
2012. szeptember 28. 11:26
napi.hu : "Az EBA szerint amennyiben december végén érvényben lettek volna a Bázel III. tőkeszabályok, a legnagyobb 44 európai bank tőkehiánya 199 milliárd euró lett volna. Ez az összeg 32 milliárd euróval kisebb, mint a hat hónappal korábbi becslés, de még mindig azt jelenti, hogy az európai bankok adják a globális tőkehiány 53 százalékát."
kjkj945
2012. szeptember 28. 11:20
A bankok már mesmeg konszolidációt akarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!