Reuters: A magyarok türelmetlenül várják a megígért „tündérmesét”

2012. szeptember 19. 08:45

Kritikus hangvételű írást közölt a Reuters a magyar politikai helyzettel kapcsolatban. A brit hírügynökség szerint a kormány azon ígérete, mely a nemzeti jólét „tündérmeséjének” mihamarabbi valóra váltására vonatkozik, inkább fantázia, mint reális lehetőség.

2012. szeptember 19. 08:45

A magyarok türelmetlenül várják az ígért „tündérmesét” címmel megjelent cikkben a Reuters a magyarországi politikai helyzettel foglalkozott. A kormány azon ígérete, mely a nemzeti jólét „tündérmeséjének” mihamarabbi valóra váltására vonatkozik, inkább fantázia, mint reális lehetőség – írta a cikk. A legalább 300 ezer Nyugat-Európában dolgozó magyar nem lett meggyőzve arról, hogy a konzervatív Orbán Viktor egyszemélyes és gyakran kiszámíthatatlan politikája képes megoldani az ország problémáit – írja a Reuters, majd hozzáteszi: akik még Magyarországon vannak, azokat szintén nem győzte meg sem Orbán szokatlan közgazdaságtani és politikai stílusa, amely konfliktushoz vezetett otthon és külföldön is, sem pedig a gyenge ellenzék.

Az Ipsos múlt havi felmérése szerint a szavazók 53 százalékának nincs pártpreferenciája. Orbán a cikk szerint kiborította az Európai Uniót, a Nemzetközi Valutaalapot, az örmény kormányt, és közvetetten a NATO-t is. Orbán a cikk szerint próbálja azt az üzenetet közvetíteni otthon, hogy politikájának gyümölcse hamarosan beérik. A cikk idézte Matolcsy Györgyöt, aki korábban elmondta, hogy a magyar tündérmese vagy példa sikeres lesz egy éven belül. Az üzenetet, amely szerint Magyarország erős nemzetként fog kikerülni az Európa nagy részét átható válságból, nehéz eladni a szavazóknak – írta a cikk.

Az írás szerint a különadókhoz hasonló politikai intézkedések aláásták a befektetők bizalmát, így Orbán kemény folytatásra számíthat a nemzetközi hitelezőkkel. Csak az idő fogja megmondani, hogy Orbán politikája, amelyet egyes ellenfelei „vudu-közgazdaságtanként” utasítottak el, el fogja-e érni a célját, ami számos új munkahely létrehozására, az adóelkerülés csökkentésére és végül a fogyasztás fellendítésére irányul – idézi az írást a Médianéző. Orbán szövetségesei és támogatói számára egy stratégiai vízióval rendelkező erős vezető, aki új alapokra akarja helyezni Magyarországot, hogy az ország túlélje az európai válságot. „Nem hoz ad hoc döntéseket. Van egy hosszú távú elképzelése, és sosem hoz döntéseket anélkül, hogy ne lenne mögöttük stratégia” – közölte egy magát meg nem nevező kormányzati forrás Orbán döntéshozatala kapcsán, hozzátéve, hogy nem mindig lehet tudni, hogy jól fog-e a végén sikerülni.

A cikk szerint ellenfelei meggondolatlan fenegyereknek tartják Orbánt, aki kockáztatja Magyarország gazdaságát és nemzetközi helyzetét. Orbán erős kézzel szilárdította meg hatalmát, a kritikusai szerint oly módon, hogy csökkentette a demokratikus fékeket és ellensúlyokat.

A Reuters írása szerint Orbán alatt Magyarország belekeveredett a dél-kaukázusi vitákba, ahol hatalmas feszültség van Azerbajdzsán és Örményország között. Orbán megvédte a döntést, mondván, hogy az összhangban volt a nemzetközi joggal. Még azt is mondta, hogy Magyarország úgy cselekedett, hogy tudta, hogy a lépés negatív diplomáciai reakcióhoz vezethet. Az ő útjai kockázatosak lehetnek, és nem mindig tudható, hová vezetnek – közölte egy Orbán gondolkodását ismerő, de magát megnevezni nem kívánó forrás, hozzátéve, hogy még akkor is, ha nem értenek egyet vele, Orbánnak saját logikai keretein belül jól megalapozott válasza van minden kérdésre. A kormányzati tagadás ellenére az ellenzéki pártok azt mondják, hogy gazdasági szívességek reményében engedték hazatérni Safarovot Azerbajdzsánba.

A cikk kitért a választási regisztrációra is, megjegyezve, hogy az a kritikusok szerint a Fideszt segíti a bizonytalan szavazók távoltartásában, akik csak az utolsó pillanatban, az érvek meghallgatása után döntenek a szavazásról. Gyurcsány Ferenc – aki hírhedtté vált kiszivárgott beszédéről – elmondta, hogy az intézkedések egyetlen célja a Fidesz újraválasztásának segítése. Lázár János szerint a szabályozás szükséges, figyelembe véve a legalább egymillió új szavazót, akik részt fognak venni a következő választásokon.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője közölte, hogy a Fidesz olyan problémára igyekszik megoldást találni, amely nem létezik: szerinte nem az elkötelezett szavazók, hanem a bizonytalanok azok, akik meghatározzák a választást.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. szeptember 19. 13:58
Nyugati tőkések Kínába helyezik át a magyarországi gyáraikat - ne a tündérmesékkel takaródzanak - 89 előtt kellett volna megmondani, nyugi, magyarok, lesz ez még így se.
tarackos
2012. szeptember 19. 11:39
„Nem hoz ad hoc döntéseket. Van egy hosszú távú elképzelése, és sosem hoz döntéseket anélkül, hogy ne lenne mögöttük stratégia” Íme a táp amivel etetik a júdásokat. A viktor egy zseni, a fejében ki van rakva a puzzle te meg surmó csak nyomjad a gombot hiszen nem érheted fel ésszel.
Antigoné
2012. szeptember 19. 11:21
Ez ám a komoly sajtóorgánum! A féleszű még tényező neki. No, annyit is ér a véleménye.
Oldgóbé
2012. szeptember 19. 10:31
A DK vagy az MSZP szolgáltatta vajon az anyagot a Reuters-nek? Vagy netán közös akcióról lenne szó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!