Süddeutsche Zeitung: A választási regisztráció a Fidesznek kedvez

2012. szeptember 25. 08:48

Hadüzenetnek minősítette a zsebszerződések elleni fellépést a német lap.

2012. szeptember 25. 08:48

Cathrin Kahlweit a Süddeutsche Zeitung beszámolójában kiemelte, Gyurcsány Ferenc nemrég az éhezést választotta eszközül, hogy a kormány új törvénytervezete ellen tiltakozzon. Hozzátette, hogy bár ismét gúnyolódtak a parlament előtti éhségsztrájkján, de lélekben sokan támogatták. Ezúttal a Fidesz által beterjesztett választási törvény bőszítette fel az ellenzéket és a külföldi megfigyelőket, de még a miniszterelnök hűségesebb embereinek is kétségei vannak ezzel kapcsolatban – írja a cikk.

A szerző megjegyezte, Budapesten azt terjesztik, maga Áder János is elégedetlen a törvénnyel. A vitatott törvény magját a kötelező választói regisztráció képezi, amely szerint, aki nem regisztrál legalább 15 nappal a választások előtt, nem szavazhat – írja a német lap, majd hozzáteszi: aki regisztrál, részt vehet később az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon is.

Kahlweit megemlítette, a kormány szerint hasonló a szabályozás Nagy-Britanniában, valamint ezzel egyszerűsödik a választási rendszer, csökkennek a költségek és erősödik a választói részvétel. Kiemelte, hogy a törvény bírálói szerint a regisztráció azokat a pártokat részesíti előnyben, akik nagyobb mértékben képesek mobilizálni szavazóikat, ami elsősorban a Fideszre vonatkozik. Ezzel kizárják az olyan szavazókat, akik nem, vagy későn döntenek, ingadoznak, de az olyan képzetlen rétegeket is, mint a romák, akik feltehetően nem Orbánt támogatnák – tette hozzá.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a választók fele bizonytalan. Alig 20 százalékuk szavazna a Fideszre – állapította meg a szerző, majd megemlítette, hogy Jávor Benedek szerint a javaslat az alacsony szociális státuszúak alacsony részvételére törekszik.

A cikk emlékeztetett, hogy korábban már elfogadtak egy választási reformot, amellyel csökkentették a parlament létszámát és újraszabták a választókörzeteket. Hozzátette, hogy a kritikusok szerint most betonozzák be második lépésben a hatalmukat.

A lap szerzője megállapította, hogy Orbán Viktor ismét konfrontálódik. Felhozta a zsebszerződések ügyét, amelyeket a miniszterelnök fel akar számolni és emlékeztetett, hogy a miniszterelnök már az első parlamenti beszéde alkalmával is hangsúlyozta, hogy megerősítik a magyar gazdákat. Ez feldühítheti az osztrák gazdákat, „akiket az a hadüzenet különösen érint” – idézi a Süddeutsche Zeitung beszámolóját a Médianéző.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2012. szeptember 25. 11:25
"aki nem regisztrál legalább 15 nappal a választások előtt, nem szavazhat" És ahogy Csermely Péter mondta: Az sem szavazhat majd aki a választások napján 19 óráig nem ér oda..
csenge
2012. szeptember 25. 11:05
Csak nem Jávor Benedek volt a cikkíró magyarországi forrása?
Alarik
2012. szeptember 25. 10:56
Szép összefoglaló Cathrin. Kitől kaptad?
Királyvizet Károlyira
2012. szeptember 25. 09:48
KAPANYELET AZ OSZTRÁK GAZDÁK SEGGÉBE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!