Üres címlapok és megtámadott újságíró Ukrajnában

2012. szeptember 28. 08:27

Üres címlappal jelent meg csütörtökön több ukrán lap tiltakozásul a rágalmazást bűncselekménnyé nyilvánító törvényjavaslat ellen. Az Ukrinform hírügynökség ugyanakkor csütörtökön arról számolt be, hogy ismeretlenek összeverték a 1+1 ukrán televízió egyik újságíróját Kijevben.

2012. szeptember 28. 08:27

Üres címlappal jelent meg csütörtökön több ukrán lap tiltakozásul a rágalmazást bűncselekménnyé nyilvánító törvényjavaslat ellen. A média tiltakozása annak ellenére folytatódik, hogy a javaslatot előterjesztő kormánypárti képviselő, Vitalij Zsuravszkij időközben bejelentette: visszavonja indítványát, amelyet egyébként szeptember 18-án első olvasásban már elfogadott a parlament. Az Ekszpressz, az Argumenti i Fakti és a Komszomolszkaja Pravda v Ukrajine című lapok első oldaluk alján a szeptember 25-én indult tiltakozó akció jelmondatával jelentek meg: „Védd meg az információhoz való jogodat, mondj nemet a rágalmazásról szóló törvényre!”

„Üres címlappal jelentünk meg, mert be akarják fogni a szánkat, Önöktől pedig el akarják venni a jogot, hogy megismerhessék az igazságot” – írta a fehér lap aljára magyarázatul a Zik című újság.

Az orosz nyelvű Korreszpondent című hetilap is jelezte, hogy a héten – 2002-es alapítása óta először – üres címlappal jelenik meg. Várható, hogy az akcióhoz több újság is csatlakozik az elkövetkező napokban, ezt tervezi egyebek között az angol nyelvű Kyiv Post is.

Az Ukrinform hírügynökség ugyanakkor csütörtökön arról számolt be, hogy ismeretlenek összeverték a 1+1 ukrán televízió egyik újságíróját Kijevben. Dmitrij Volkov a tévécsatorna Grosi (Pénz) című tényfeltáró műsorának munkatársa szerda este hazafelé tartott, amikor észrevette, hogy követik. A kéretlen kísérők egyike útját állta, és fejbe vágta. Az ütéstől az újságíró elvesztette eszméletét. A kiérkező mentősök megállapították, hogy agyrázkódást és koponyatörést szenvedett.

Kollégái meg vannak győződve arról, hogy Volkovot újságírói munkája miatt támadták meg. Támadója, mielőtt megütötte, azt mondta neki, hogy „többet nem utazol Visgorodba”. A tévécsatorna közölte, hogy az újságíró valóban egy tényfeltáró anyagon dolgozott az utóbbi időben, amely a Kijev megyei Visgorod környéki törvénytelen földosztásokkal foglalkozik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!