WSJ: Nem követte végrehajtás a korrupcióellenes törvényeket

2012. szeptember 17. 08:37

A The Wall Street Journal Corruption Currents blogjának bejegyzése a magyar politikai finanszírozás problémáival és a magyarországi korrupcióval foglalkozott. A cikk szerint az új korrupcióellenes törvényeket nem követte végrehajtás.

2012. szeptember 17. 08:37

Magyarország új korrupcióellenes törvényeket fogadott el, viszont ezt nem követte végrehajtás – írta a The Wall Street Journal Corruption Currents blogja. A bejegyzés az 1997-es kampányfinanszírozási törvényre kitérve közölte, hogy az pártonként 1,9 millió dollárban korlátozta a kiadásokat. Azonban ez széleskörű csaláshoz, nyilvántartások hamisításához, és megvesztegetéshez vezetett a szakértők és a jelentések szerint. Egyszerűen nem tudnak ennyi pénzből kampányt folytatni – közölte Balogh Éva, a Hungarian Spectrum blog írója. A Fidesz és az MSZP átlagosan a maximálisan megengedett összeg háromszorosát költötte el a 2010-es választások kampányában a Transparency International legutóbbi, régióval foglalkozó jelentése szerint, de egyiküket sem büntették meg szigorúan. Balogh szerint a Fidesz azért nyert, mert a másik pártra ujjal mutogattak a korrupció miatt.

Az amerikai lap bejegyzése szerint a washingtoni magyar nagykövetség szóvivője közölte, hogy a kampányfinanszírozási és korrupcióellenes jogszabályok célja egy átfogó és átlátható jogi keret biztosítása, valamint hogy a végrehajtást „nagyon komolyan ellenőrizzék.” Az átláthatóság hiánya a politikai finanszírozásban lehúzta Magyarország eredményét a nemzetközi korrupcióellenes rangsorokban. A Transparency International jelentése szerint a nyitottság hiánya lehetővé tette, hogy a „minigarcháknak” nevezett oligarchák úgy virágozzanak, hogy ne számítson az, hogy melyik párt van hatalmon.

A Fidesz a 2010-es győzelmekor azt ígérte, hogy kisöpri őket, de a jelentés szerint egyszerűen felváltották a régi arcokat – írja a cikk. A jelentés szerint a magán- és a közszféra közötti összejátszás rendkívül elterjedt, néhány „nemzeti bajnok” vállalat tűnik fel szinte mindegyik nagy infrastrukturális projektben. A kérdés csak az, hogy melyik cég jut „előnyben részesített” státuszhoz, ami attól függ, hogy melyik párt van hatalmon. Ez intézményesedett – közölte Balogh. A Fidesz nem akar átláthatóságot – idézi a szerzőt a Médianéző.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 17. 10:46
"Nem követte végrehajtás a korrupcióellenes törvényeket" Poszt-komenyista kéz, poszt-komenyista kezet mos. Szemét fidesz!
liberálzöld.
2012. szeptember 17. 10:08
"Nem követte végrehajtás a korrupcióellenes törvényeket" Ennél sokkal szebb a helyzet! Az adóemelésekről, meg a jóbarátok pénzzel törénő kitöméséről rendelkezőkön kívül szinte egyetlen új törvényt sem követett végrehajtás!
nyoooc
2012. szeptember 17. 09:21
Sajnos, ezen a téren nincs számottevő eredmény. :(
kjkj945
2012. szeptember 17. 09:10
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!