Állami tulajdonba kerülhetnek gáztározók

2012. október 15. 15:12

Általános vitára bocsátotta a gáztörvény módosítást az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn. Rogán Antal, a testület elnöke bejelentette: a Lázár János által jegyzett javaslat alapján csak a törvénymódosítás után létesült biztonsági gáztározók kerülnek állami tulajdonba, a meglévő tárózóra csak elővásárlási joga lesz az államnak.

2012. október 15. 15:12

Kovács Tibor, a bizottság alelnöke (MSZP) a vitában azt mondta: nem érti, hogy egy jól, adófizetői pénz nélkül működő tározót miért kell több százmilliárd forintért állami tulajdonba venni.Az általános vitára bocsátásnál az MSZP négy képviselője szavazott a módosítás ellen, a Jobbik egy képviselője pedig tartózkodott.

A vitában Rogán Antal arra utalt, hogy az elővásárlási jogot azért kell törvénybe foglalni, nehogy az egyetlen biztonsági tározóban meglévő üzletrészét a mai tulajdonosa átadja egy másik cégnek, az pedig olyan társaságnak adja tovább, amelynek a tulajdonjoga nem szavatolja az ellátás biztonságát.

A Szőreg 1. nevű tározóról van szó, amelynek bő 26 százalékos tulajdonrésze a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) kezében van, míg a többségi tulajdonosa a Mol Nyrt. Az 1.900 millió köbméter kapacitásból 1.200 millió a biztonsági készlet, a többi kereskedelmi célú. Az országban létezik még mintegy 5.000 millió köbméter kereskedelmi tároló kapacitás – hangzott el a vitában. A kormánypártok szándékát – a nemzeti tulajdon elsőbbsége miatt – támogatta Volner János (Jobbik) képviselő is.

Szintén az állami tulajdon kizárólagossá tétele indokolja a Magyar Export-Import Bankról (Eximbank) Zrt. szóló törvény módosítását. Emellett a forrásbevonást is megkönnyíti a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott módosítás, amely a kis- és közepes méretű cégeket segíti – indokolta a javaslatot Rogán Antal. A módosítás kiterjed a Magyar Exporthitel Biztosítóra is. A bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a javaslatot.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. október 15. 16:24
Nem kellett volna eladni anno, mint sok minden mást.
Sándor
2012. október 15. 16:16
- Angela Merkel nézőpontja sem a Népszava kommentelésben végelgyengülő öreg kommunista újságíróinak nézőpontja. - Merkel is ismeri a számokat, tájékozott a magyarországi viszonyokról, tudja, hogy Orbántól jobbra is politikai tér nyílott. - Azt is tudja, hogy Vona Gáborék elemi közgazdasági ismeretei egyelőre egy kollektív nemzeti öngyilkosságra elegendőek, amelybe azonban a német befektetések is belerokkannának. - Azt is látja Merkel,a Brüsszeltől Moszkváig ringatózó, kiszámíthatatlan, becstelen és velejéig korrupt úgynevezett magyar baloldal visszatérése teljes mértékben instabilizálná hazánkat és a térséget.
Sándor
2012. október 15. 16:11
A fővárosi vízművek után, Visszavásároljuk a NEMZETIDEGEN, magyarellenes szocialiista maffiózók által átjászot az E.ON-t is németektől...
Sándor
2012. október 15. 16:06
egy újabb igen rossz hír azoknak, akik fizikai fájdalmat éreznek, ha Magyarország sikereket, még ha csak apró, falatnyi sikereket is ér el a világban.... Merkel és Orbán szót értett egymással!! http://www.gondola.hu/cikkek/82883-Rossz_hirek_Berlinbol_az_Orban-elleneseknek.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!