Der Standard: Az Európai Néppártnak kellene Orbán körmére nézni

2012. október 31. 08:56

A Der Standard szerint a regisztráció alkotmányban történő rögzítése közvetett módon korlátozza a választójogot. Az osztrák lap szerzője úgy véli, a választási törvények átírásával Orbán Viktor bebetonozta hatalmát.

2012. október 31. 08:56

Gregor Mayer kommentárjában megállapította, hogy Orbán Viktor hosszú ideig akarja megtartani hatalmát. A Der Standard publicistája felidézte, hogy a miniszterelnök a 2010-es választások előtt egy 15-20 évig tartó centrális erőtérről beszélt, melynek a szerző szerint a középpontjában ő maga lenne, a leválthatóság zavaró kilátása nélkül. Mayer megállapította, hogy Orbán a tettek mezejére lépett: egy korlátozó médiaszabályozást hozott létre, megnyirbálta az Alkotmánybíróság jogköreit, majd az új alkotmánnyal bebetonozta a jelenlegi kétharmados többség hatalmát.

Megállapította, hogy az államot és a törvényeket Orbán Viktor hatalmi törekvéseire szabták és kijelentette, hogy a regisztráció alkotmányban történő rögzítése és az azt követő törvény közvetett módon korlátozza a választójogot. A szerző szerint az Európai Néppártnak kellene „Orbán körmére nézni”, mielőtt Magyarországból Fehéroroszországot csinál.

Az osztrák lap első oldalán számolt be arról, hogy a magyar kormány hétfőn este alkotmányba foglalta a választási törvény vitatott reformját. Kitért rá, hogy a regisztráció bírálói szerint a szociálisan hátrányos helyzetű rétegeket a törvénnyel kizárják a választásból. Megállapította, hogy ez a választási törvény korábbi módosításával együtt bebetonozta Orbán Viktor hatalmát.

Mayer kifejtette, hogy erre a törvényre valójában nincs szükség, mivel a választók nyilvántartása hibátlanul működik. Hozzátette: Orbán Viktornak politikai céljai vannak vele. A cikk szerint a regisztráció a jobboldali-populista Orbán Viktor ötlete, amelyet vehemensen képvisel, és a saját pártja ellenállásával szemben is véghezvisz. A szerző kifejtette, hogy mivel a Fidesz támogatottsága csökken, ezért az alulképzett és szociálisan hátrányos helyzetű spontán választókat távol akarják tartani a szavazástól.
Megjegyezte, hogy a Fideszben ezt műveltségi cenzusnak nevezik.

Mayer szerint a hétfői alkotmánymódosításra azért volt szükség, mert különben az alkotmánybíróság megsemmisítette volna a törvényt. A cikk arról is beszámolt, hogy a szavazás után az LMP képviselői kék cédulákat szórtak szét az ülésteremben, amelyekkel az 1947-es választási csalásokra utaltak – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. október 31. 18:03
Szerintem a műkörmösnek kéne a Standard körmére nézni. Sok kis nyikhaj firkász... Ezek lelkesedtek Medgyessyért, majd Furcsányért, Bajnaiért, megint Furcsányért, újra Bajnaiért és csomó no name senkiért. A folytonos pofára esés nem szegi kedvüket.
Claypool
2012. október 31. 11:57
Az USA-ban is regisztrációhoz kötött a szavazati jog. Akkor most mi lesz? Bécs hadüzenetet küld Washingtonnak?
tarackos
2012. október 31. 11:17
A narancsos komcsik nagyon nem számolnak azzal, hogy ha netán '14-ben nyernek akkor mindenki az arcukba vágja majd, hogy egy kékcédulás nemzetrontó választáson nyertek ezért paripapérót a valagukba. Láttuk Feri is mit össze szerencsétlenkedett mikor kiszaladt alóla a támogatás. Azt is látjuk hiába a 2/3 mégis keresztbefekszik a judeogloballib. Legalább is rájuk fogják a recessziót. Akkor mire számítanak? A fejükre látványosan és nagy ívben kulázó keleti tesírekre? Szánalmas...
tarackos
2012. október 31. 11:11
"Der Standard: Az Európai Néppártnak kellene Orbán körmére nézni" Nem ártana! Nem értem miért nem vetik ki végre maguk közül az EU legnagyobb élő komcsiját aki épp az EU közepére kulázik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!