Economist: Megosztotta a társadalmat a harcias Orbán

2012. október 26. 10:06

Egy megosztott társadalom emlékezett meg az 1956-os magyar forradalom 56. évfordulóján – írta a The Economist e heti száma.

2012. október 26. 10:06

Az 1956-os magyar forradalomról való megemlékezésnek a nemzeti egységről kellene szólnia, a két egymással rivalizáló, több tízezres demonstráció azonban megmutatta, hogy mennyire megosztott lett a társadalom a harcias miniszterelnök, Orbán Viktor és populista pártja, a Fidesz uralma alatt – írta az Economist e heti száma. A lap rámutatott: a tapsvihart akkor aratta a magyar kormányfő, amikor a „bankkapitalizmus” ellen szónokolt, és azokat támadta Brüsszelben, akik azt akarják, hogy a magyar emberek fizessék meg a recesszió és a gyenge gazdaságból fakadó költségeket.

A cikk szerint másik megmozdulás „sztárja” Bajnai Gordon volt, aki ekkor jelentette be visszatérését a magyar politikai életbe; a széles körben elismert technokrata politikus – 2009 és 2010 között Magyarország miniszterelnöke – beszédében úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány idején „módszeresen, csigolyánként törték el a magyar demokrácia gerincét”. A szerző úgy látja, hogy Orbán kemény EU-ellenes retorikája még mindig meg tudja mozgatni a benne hívő tömegeket. Azonban támogatást kap a radikális Jobbik részéről is, amelynek nem sikerült kiaknáznia a gazdasági válságban rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor a következő választás a politikai paletta közepén fog eldőlni – idézi a cikket a Médianéző.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2012. október 26. 12:49
Mert 2006 ban együtt ünnepelt a nép? Miről szól ez az írás? Ki írta és hol? valaki olyan írta aki itt él Budapesten tud angolul is és csak azt látja amit balról engednek neki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!