FAZ: Orbán figyelmeztetésre számíthat Merkeltől

2012. október 11. 08:46

Orbán Viktor ópusztaszeri beszéde érthetővé teszi, hogy Németországban miért nemcsak a politikai baloldal bírálja őt, hanem a polgári erők is – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap szerint a miniszterelnök berlini látogatása alkalmával figyelmeztetésre számíthat Merkeltől.

2012. október 11. 08:46

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolt arról, hogy csütörtökön Angela Merkel fogadja Orbán Viktort. A cikk megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök a német nyelvi szokásoktól idegen beszédet tartott Ópusztaszeren a nemzeti összetartozásról, amikor egy turulszobrot avatott, amelyet a magyarság ősképének nevezett. A miniszterelnök szerint az emlékmű képes arra, hogy egyesítse a magyarokat a trianoni határ két oldalán – írta a cikk, majd hozzátette, hogy a kormány részéről biztosították, hogy tiszteletben tartják a jelenlegi határokat. Kulturális közösségről volt szó, nem pedig arról, hogy a szomszédos országok magyar kisebbségeit egy politikai nemzetté egyesítsék.

A cikk szerzői szerint ez a beszéd érthetővé teszi, hogy Németországban miért nemcsak a politikai baloldal kritizálja élesen a Fidesz kormányát, hanem a polgári táborban is távolságtartással figyelik. A lap emlékeztetett az új alkotmány körüli vitákra, amelyet „az Orbán-kormány kétharmados többségével az ellenzék heves kritikái ellenére is keresztülvitt”.

A FAZ kitért a médiatörvény és a jegybank függetlensége körüli nemzetközi konfliktusokra is és megállapította, hogy ezek az ügyek az elmúlt hónapokban eltűntek az újságok címlapjairól, ám hozzátette, hogy ugyanakkor Berlin aggályait még nem oszlatták el. Orbán Viktor berlini látogatás során Merkel megismételheti ezeket a figyelmeztetéseket – idézi a német lapot a Médianéző. Az írás utalt arra, hogy a kancellárasszony belső beszélgetések során hangoztatott véleménye szerint a kétharmados többséggel nagyon óvatosan kell bánni, különösen az igazságügy, a médiapolitika és választójog ügyében.

A cikk megemlítette, hogy a Fidesz kötelező regisztrációt akar bevezetni a választójog tekintetében. Megemlítette, hogy az ellenzéki bírálatok szerint ez az erős szavazóbázissal rendelkező Fideszt erősítené. Megjegyezte, hogy a kormányfrakció módosította az alkotmányt, hogy alkotmányossá tegyék a reformot. A cikk szerint a csütörtöki találkozón várhatóan tisztázzák, hogy mindennek ellenére a német-magyar kapcsolatok továbbra is szilárdak.

Orbán Viktor nem jelölteti magát a Európai Néppárt elnökségébe – jegyezte meg az írás, mely szerint feltehetőleg újra megválasztották volna a magyar kormányfőt, de lehet, hogy mégis tartott a kudarctól. A cikk kiemelte, hogy Berlin Magyarország gazdasági helyzete miatt is aggódik, így várható, hogy a kancellárasszony a költségvetés helyzete és az IMF-tárgyalások felől is érdeklődni fog: megjegyezhetné például, hogy Magyarország elbizonytalanította a német befektetőket.

A hiteltárgyalásokkal kapcsolatban Orbán Viktor tárgyalási stratégiáját a FAZ átláthatatlannak nevezte és kijelentette, hogy az olyan kampányok, amelyek azt hirdetik, hogy a kormány nem enged az IMF-nek szociális kérdésekben, belpolitikai hasznot is hoznak. Megegyezte, hogy Orbán Viktor egyre több vállalkozást akar államosítani, ezek közül pedig kiemelte az E.ON-t.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. október 11. 14:55
Merkelnek most nem hiányzik az összecsapás, összetört a kis lelke, mert a görögök hazaküldték a tüntetésükön a jó...ba.Úgyhogy szerintem visszafogott lesz.
tetigi
2012. október 11. 14:42
Apró popó: turul… Megértem ezeknek a káposztazabáló Fricceknek a folytonos túlkompenzálási komplexusát, végülis: sokat tettek érte annak idején. Hanem: mi a franc közünk van nekünk, vagy a turulnak ehhez?
Soma
2012. október 11. 14:27
"A lap szerint a miniszterelnök berlini látogatása alkalmával figyelmeztetésre számíthat Merkeltől. " --- Mire föl?? Már gyarmat vagyunk???
magnamater
2012. október 11. 09:38
Merkel volna az Orbán főnöke?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!